2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2020. November 27. 15:23, péntek | Életmód
Forrás: HVG

Szlovákiában évente több, mint 2000 ember hal meg tüdőrákban

Szlovákiában évente több, mint 2000 ember hal meg tüdőrákban

Szlovákiában több mint 2000 ember adja fel évente a harcot a tüdőrákkal. A betegség leginkább férfiaknál és dohányosoknál jelentkezik.

A legtöbb páciens már csak előrehaladott stádiumban fordul orvoshoz. A tüdőrák a nehezen gyógyítható onkológiai betegségek közé tartozik. Erre hívják fel a szakemberek a figyelmet a nemzetközi Tüdőrák Hónapja keretén belül. Az F. D. Roosevelt egyetemi kórház tüdőosztályának főorvosa, Michal Urda szerint Szlovákia azon országok közé tartozik, ahol gyakori a tüdőrák. „Ugyanis ha átszámoljuk, Szlovákiában minden négy órában meghal egy páciens tüdőrákban. A tünetek, melyek közé tartozik a nehéz légzés, köhögés, vér felköhögése, mellkasi fájdalom, fáradtság, elég későn jelentkeznek“ – mondta a főorvos.

Rámutatott, hogy az utóbbi években fejlődött a tudomány a tüdőrák diagnosztizálása és gyógyítása terén. „Ha a tüdőrák modern kezeléséről beszélünk, főként biológiai kezelésre és immunoterápiára gondolunk. Míg a célzott biológiai kezelés a daganatos sejtek növekedésére és szaporodására van hatással azáltal, hogy felismeri a daganatos sejtek genetikai elváltozását, az immunoterápia a személy saját immunrendszerét használja fel a daganatos sejtek elleni harchoz“ – magyarázta Urda. Hozzátette, hogy a dohányzás továbbra is kockázatos és összefügghet több daganatos betegség kialakulásával.

„Ami a tüdőrákot illeti, a dohányzás a leggyakoribb kiváltó oka. Elszórtan kialakulhat nem dohányzó személyeknél is“ emelte ki a főorvos. Elmondása szerint a tüdőrák további kiváltó okai közé tartoznak a környezeti feltételek, az életstílus és a génmutáció. Novemberben a Tüdőrák Hónapja alkalmából a Nie rakovine betegszervezet számos tevékenységet vitt véghez, hogy felhívja a figyelmet erre a daganatos betegségre. A „nemdohányzás“ támogatása a tüdőrák hatékony megelőzéseként, a nyilvánosság oktatása a tünetekről, a szűrőprogram elindítása, hogy időben diagnosztizálják, a szervezet szerint kulcsfontosságú szempontok a tüdőrák kialakulásának csökkentéséhez, illetve korai diagnosztizálásához.

Címkék: tüdőrák

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:16, szerda | Életmód

A borsó elősegíti a haj növekedését és feszesíti a bőrt

A borsóban található gyulladáscsökkentő és antioxidáns anyagok az érrendszer rugalmasságát és vitalitását is biztosítják.

2024. Július 08. 11:01, hétfő | Életmód

A repülés növeli a trombózis kockázatát

A nyár beköszöntével a szakértők a trombózisos esetek megnövekedett számát észlelték, nemcsak a fokozott folyadékbevitel szükségessége, hanem az utazás miatt is.

2024. Szeptember 20. 16:27, péntek | Kzélet

IDŐJÁRÁS: A vénasszonyok nyarára még várnunk kell

Az egyik szélsőség váltja a másikat. Ez egyaránt vonatkozik a légköri csapadékra és a hőmérsékletre.

2024. Szeptember 20. 16:00, péntek | Kzélet

Az elnök aláírta az elektronikus cigaretták megadóztatását

A módosítás egyes rendelkezései fokozatosan lépnek hatályba ebben és a következő években.