2024. július 13, szombat - Jenő

Hírek

2024. Július 08. 11:01, hétfő | Életmód
Forrás: teraz.sk

A repülés növeli a trombózis kockázatát

A repülés növeli a trombózis kockázatát

A nyár beköszöntével a szakértők a trombózisos esetek megnövekedett számát észlelték, nemcsak a fokozott folyadékbevitel szükségessége, hanem az utazás miatt is.

Nyáron megnő a trombózis kockázata. Az érben kialakuló vérrögöt okozhatja a repülőgéppel való utazás, vagy a hosszú ideig tartó ülés. Erre figyelmeztetett Miriam Šatalová, a báni kórház krónikus betegek osztályának orvosa.

"Az alsó végtagok trombózisának leggyakoribb tünetei közé tartozik az érintett végtag duzzanata, fájdalma, remegése, bizsergése, csökkent érzékenysége, hőmérsékletváltozása - érintésre hidegebb, mint egy egészséges végtag, színváltozás, amely az ujjak területén kezdődik és felfelé halad, kezdetben sápadtság, később kékre változik" - mondta az orvos.

Elmondása szerint több tényező is felelős a vérrögképződés nagyobb kockázatáért. "Fokozott éberségre van szükség kórházi tartózkodás után, műtét, súlyos trauma, fertőzés, gyulladásos vagy autoimmun betegség, aktív rák vagy kemoterápia után, ösztrogéntartalmú fogamzásgátló tabletták és hormonpótló kezelés esetén, " - magyarázta, hozzátéve, hogy a terhesség, az elhízás, a genetikai vagy szerzett véralvadási rendellenességek, a mozdulatlanság vagy a hosszú utazások, azaz a négy óránál hosszabb repülőn, autóban vagy vonaton töltött idő szintén kockázati tényező.

A nyár beköszöntével a szakértők a trombózisos esetek megnövekedett számát észlelték, nemcsak a fokozott folyadékbevitel szükségessége, hanem az utazás miatt is. "Az alsó végtagok vénás trombózisa előfordul a hosszabb repülések során, de sokkal gyakoribb az a jelenség, mikor a tünetek a repülést követő egy héten belül jelentkeznek" - magyarázta a szakértő.

Szerinte maga a repülés teremti meg azokat a körülményeket, amelyek a trombózis kialakulását előidézik. A helyhiány, a végtagok mozgásképtelensége, kényszerhelyzetük és elernyedésük, a légnyomás változása mind hozzájárulnak ehhez. Az izmok areflexiója mély alvás közben, amikor az izompumpa aktivitása csökken, szintén kockázatos. "Az állapotot súlyosbítja a hipnotizáló vagy nyugtató szerek használata, amelyekkel a repüléstől való félelmet próbálják megszüntetni, különösen, ha alkohollal kombinálják. A repülés alatti sajátos tényezők közül a kabinban lévő csökkent páratartalom is érvényesül, ami dehidratációhoz és a vér későbbi besűrűsödéséhez vezethet" - tette hozzá Šatalová.

A vérrög kialakulásának kockázata minimálisra csökkenthető. "Az alapvető óvintézkedések közé tartozik a végtagok mozgatása - a lábak hajlítása és nyújtása, séta, amikor csak lehetséges, az alsó végtagok masszírozása, a kompressziós harisnya használata, elegendő ivás, nyugtatók és altatók mellőzése, az alkohol és a cigaretta elhagyása utazás előtt" - sorolta az orvos. A veszélyeztetett betegek esetében pedig az orvos által beadott megelőző heparin vagy acetilszalicilsav alkalmazása az utazás előtt.

"Ha valakinek már volt trombózisa a múltban, vagy a rizikócsoportba tartozik, mindenképpen konzultáljon háziorvosával egy hosszú utazás előtt" - tette hozzá Šatalová.

Forrás: teraz.sk

Címkék: repülés, trombózis

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Július 08. 11:40, hétfő | Sport

F1: Hamilton nyerte a Brit Nagydíjat

Ez volt a brit versenyző kilencedik győzelme hazai pályán (2008, 2014, 2015, 2016, 2017, 2019, 2020, 2021, 2024).

2024. Július 04. 14:59, csütörtök | Sport

Nincs favoritja a Németország-Spanyolország rangadónak

Luis de la Fuente, a spanyolok edzője arra biztatta játékosait a csoportkörben, hogy egyik meccs után se szálljanak el maguktól.

2024. Július 04. 14:30, csütörtök | Rendőrségi

Megváltozott a miniszterelnök elleni merénylet jogi minősítése

A vádlott ellen most terrortámadás különösen súlyos bűncselekménye miatt indítanak eljárást.