2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2021. November 17. 15:58, szerda | Magyarország
Forrás: HVG

Merényletre készült egy magyarországi dzsihadista

Merényletre készült egy magyarországi dzsihadista

A 22 éves, szélsőséges nézetek valló férfi Siófokot szemelte ki egy csőbombás merénylet színhelyéül, számításaiba azonban hiba csúszott.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség vádiratot nyújtott be azzal a 22 éves férfival szemben, aki terrorcselekményre készült Magyarországon. „A most 22 éves férfi tavaly júniusában egy budapesti mecsetben felvette az iszlám vallást, idén tavaszra pedig már az iszlám radikális, dzsihádista irányzatának követője és az Iszlám Állam terrorszervezet támogatója lett. Hűséget is fogadott az Iszlám Államnak úgy, hogy elkészítette a terrorszervezet zászlaját, amelyet otthonában a falra tűzött, majd elmondott egy angol nyelvű esküt,” áll a vádiratban.

A férfi egy merényletre készült, amelynek célpontjait, valamint az elkövetés módját még csak tervezte, pontosabban kereste. Hibát akkor követett el, amikor tudatosan keresett rá és töltött le iszlamista terrorizmussal kapcsolatos információkat az interneten. A dzsihadista fiatal emellett idén márciusban több más emberrel is felvette a kapcsolatot a merénylet tervezésével és kivitelezésével kapcsolatban. Májusban már meg is kapta a csőbomba pontos leírásának, valamint elkészítési módjának használati utasítását, majd ezután megkezdte a szükséges összetevők és alkatrészek beszerzését. Egy online boltból például távirányítót is rendelt. Május végén a vádlott egy másik, internetes beszélgetőpartnerével abban állapodott meg, hogy közösen, egy időben követnek el nagy hírértékkel bíró, egész Európa lakosságának rettegését kiváltó merényletet úgy, hogy a vádlott autóval a siófoki sétányon a turisták tömegébe hajt, miközben társa Budapesten követ el – majd a vádlott által elkészített csőbombával – merényletet.

„A közleményben foglaltak alapján ugyanarról a kecskeméti egyetemistáról van szó, akit júniusban fogtak el a Terrorelhárítási Központ (TEK) közreműködésével,” írja a HVG.hu.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.