2024. július 13, szombat - Jenő

Hírek

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra
Forrás: Refresher

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

A Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) új neve Szlovák Televízió és Rádió (STVR) lesz. Az igazgatót egy kilenctagú testület fogja megválasztani, amelynek négy tagját a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma jelöli. Ez az STVR-ről szóló törvénytervezetből következik, amelyet szerdán hagyott jóvá a kormány.


A Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma, mint előterjesztő szerint azonban a televíziózásról és rádiózásról szóló törvényt módosító tervezet nem osztja fel a televíziós és rádiós műsorszolgáltatást biztosító egyetlen közintézményt, hanem megteremti a Szlovák Televízió és a Szlovák Rádió önálló fejlődésének feltételeit.

A javasolt változtatásokat a kulturális minisztérium a szlovák rádiózásról és televíziózásról szóló törvény alkalmazása során szerzett negatív tapasztalatokkal és a külföldi, különösen az európai közintézmények működésével kapcsolatos tapasztalatokkal való összehasonlítással indokolta. Az előterjesztők állítása szerint a törvényt a közvélemény és a szakmai közvélemény azon javaslatai is alátámasztják, amelyek a közszolgálat alapfunkcióinak ellátásának sürgős javítását követelik a műsorszolgáltatás nagyobb objektivitása érdekében.

A javaslat megváltoztatja magát a közmédia nevét is. A benyújtók szerint "a szlovák közmédia intézményének jelenlegi közös neve Rozhlas a televízia Slovenska a szlovák nemzetet Szlovákia régiójára degradálja, mert a 'szlovák', attribútum helyett, amely az államalkotó nemzetet jelöli, a név a szlovákiai közmédia területi megnevezését használja". A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30 és 00.30 között a televíziós és rádiós adásaiban a szlovák himnuszt játszani.

Az STVR szervei a Tanács és a főigazgató lesznek. A Tanácsnak ugyanúgy kilenc tagja lesz, mint eddig, de az összetétele megváltozik. A Tanács négy tagját a kulturális miniszter fogja kinevezni egy kiválasztási eljárás alapján, a fennmaradó öt tagot pedig a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa fogja megválasztani a Szlovák Köztársaság Nemzetgyűlése Kulturális és Médiaügyi Bizottságának javaslata alapján. Ez az öt tag a televíziózás, a rádiózás, a jog, a közgazdaságtan és mostantól az informatika területének szakértői lesznek. A testület tagjainak hivatali ideje továbbra is hat év marad.

A Tanács jogosult lesz az STVR főigazgatójának megválasztására a jelentkező jelöltek nyilvános meghallgatása alapján. A Tanács hatáskörébe tartozik majd az is, hogy a törvény rendelkezéseinek teljesülése esetén felmentse az igazgatót. A főigazgató két helyettest nevez ki, egyet a Szlovák Rádió, egyet pedig a Szlovák Televízió számára.

Az RTVS jelenlegi főigazgatója, Ľuboš Machaj a javasolt új törvény hatálybalépésének napján lemond posztjáról. Ugyanígy az RTVS jelenlegi tanácsának tagjainak mandátuma is lejár az új törvény életbelépésével.

A Tanács mellett működő tanácsadó testület egy kilenctagú etikai bizottság lesz, amelynek feladata az RTVS alkalmazottaira és munkatársaira vonatkozó statútum és más etikai elvek betartásának ellenőrzése lesz. Az etikai bizottságnak tagja lesz a Szlovák Olimpiai és Sportbizottság, a Szlovák Matica és a Szlovák Tudományos Akadémia egy-egy képviselője, valamint az újságírói szakma egy-egy képviselője is.

Forrás: refresher.sk

Címkék: RTVS, STVR

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 13. 10:26, csütörtök | Kultúra

Gazdag kulturális nyár elé néznek a komáromiak

A komáromi kulturális nyár programja az elmúlt hétvégén a Komáromi Jazzpiknikkel kezdődött, és a város egész nyáron, egészen szeptemberig változatos kulturális programokat ígér.

2024. Április 20. 18:36, szombat | Kultúra

Újabb fellépőkkel bővült Gombaszög zenei kínálata

Már csak néhány napig tart a kedvezményes tavaszi jegyvásár, így készítettünk egy kis kedvcsinálót azoknak, akik még nem váltottak bérletet Gombaszögre, a nyár legnagyobb bulijára.

2024. Július 08. 11:40, hétfő | Sport

F1: Hamilton nyerte a Brit Nagydíjat

Ez volt a brit versenyző kilencedik győzelme hazai pályán (2008, 2014, 2015, 2016, 2017, 2019, 2020, 2021, 2024).

2024. Július 08. 11:01, hétfő | Életmód

A repülés növeli a trombózis kockázatát

A nyár beköszöntével a szakértők a trombózisos esetek megnövekedett számát észlelték, nemcsak a fokozott folyadékbevitel szükségessége, hanem az utazás miatt is.