2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Február 04. 21:44, szombat | Életmód
Forrás: Refresher

Ma van a Rákellenes Világnap. Hogyan előzhető meg ez a betegség?

Ma van a Rákellenes Világnap. Hogyan előzhető meg ez a betegség?

Fontos az egészséges életmód fenntartása, illetve nem szabad alábecsülni a megelőző vizsgálatokat.

Szlovákiában évente mintegy 40 000 rákos megbetegedést diagnosztizálnak. Az Országos Rákkutató Intézet a szombati Rákellenes Világnap alkalmából arra kérte az embereket, hogy ne becsüljék alá az elsődleges megelőző vizsgálatokat.

Szerintük a betegség kialakulásának kockázatát csökkenti az egészséges életmód. "Tartsuk meg optimális testsúlyunkat, sportoljunk rendszeresen, kerüljük a cigarettát, az alkoholt, a túlzott napozást" - írták a közösségi oldalukon.

Az intézet rámutatott, hogy Szlovákiában a férfiaknál a prosztatarák és a tüdőrák a leggyakoribb, míg a nőknél a mellrák és a méhnyakrák. Elmondásuk szerint a vastag- és végbélrák gyakran mindkét nemet érinti. "Legtöbbjüknél nem feltétlen tapasztalhatóak egészségügyi problémák – tették hozzá.

Az Országos Rákkutató Intézet ezért arra kéri az embereket, hogy ne hagyják figyelmen kívül a megelőző vizsgálatokat és az onkológiai szűrésekre való felkérést: "Egy hatékony diagnosztikai vizsgálat segítségével, és az onkológiai szűréssel már korai stádiumban kimutatható a betegség a tünetmentes egyének populációjában. Ilyenkor még lehetőség van a teljes gyógyulásra."

A Rákellenes Világnap 2002 óta létezik, amelyet a Nemzetközi Rákellenes Szövetség évente hirdet meg. Fő célja a több millió megelőzhető haláleset tényleges megelőzése a figyelemfelkeltés és az oktatás javítása révén.

Forrás: refresher.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.