2024. július 13, szombat - Jenő

Hírek

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód
Forrás: Teraz.sk

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

A Szlovák Fogorvosi Kamara nem tartja normálisnak a fogászati segély egyik napról a másikra való eltörlését az egészségbiztosítóknál. Rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük ebben az ügyben. Szerintük a páciensek nem fognak örülni a változásnak. A TASR-t erről Lujza Hanová tájékoztatta a kamarától.

"A fogászati segély eltörlését két szempontból is megvizsgáltuk. Az első az, hogy már 2018-ban, az egészségbiztosító által nyújtott juttatások első bevezetése óta negatív hozzáállásunkat fejeztük ki, mert ez egy újabb adminisztratív feladat volt, amely szükségtelenül megterhelte és késleltette a fogászati egészségügyi szolgáltatót. Az utóbbi viszont a beteg álláspontja, akit ezek az anyagi juttatások motiváltak arra, hogy fogait kezeltesse" - áll a kamara közleményében.

Emellett a kamara szerint a juttatások arra is motiválták az embereket, hogy mind a fogorvosoknál, mind a háziorvosoknál részt vegyenek a megelőző szűrővizsgálatokon. A kamara bírálta, hogy a segély megszüntetése "lényegében egyik napról a másikra" történtek. "Így a betegnek kell megmondania, helyes-e ez a lépés az egészségügyi finanszírozás megszorításai szempontjából. De biztosan nem lesznek elégedettek, mivel a fogászati kezelések időpontjai egész évre vannak beütemezve, és a páciens számított az egészségbiztosítójától kapott juttatásra" - magyarázza a kamara.

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált vele az juttatások bevezetéséről vagy visszavonásáról. "Új segélyforma bevezetése esetén mi megoldásokat kínálunk, úgy tudjuk beállítani a juttatásokat, hogy azok ne legyenek megterhelőek a fogorvosok számára, és motiválóak legyenek a betegek számára. Csak kommunikációra van szükség" - tette hozzá.

Májustól megszűnik a fogászati segély az egészségbiztosítóknál. Az egészségügyi minisztérium ezt azzal indokolta, hogy a fogászati juttatás betöltötte nevelési célját.

Forrás: teraz.sk

Címkék: fogászati segély

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 08. 11:01, hétfő | Életmód

A repülés növeli a trombózis kockázatát

A nyár beköszöntével a szakértők a trombózisos esetek megnövekedett számát észlelték, nemcsak a fokozott folyadékbevitel szükségessége, hanem az utazás miatt is.

2024. Július 08. 11:40, hétfő | Sport

F1: Hamilton nyerte a Brit Nagydíjat

Ez volt a brit versenyző kilencedik győzelme hazai pályán (2008, 2014, 2015, 2016, 2017, 2019, 2020, 2021, 2024).

2024. Július 04. 14:59, csütörtök | Sport

Nincs favoritja a Németország-Spanyolország rangadónak

Luis de la Fuente, a spanyolok edzője arra biztatta játékosait a csoportkörben, hogy egyik meccs után se szálljanak el maguktól.

2024. Július 04. 14:30, csütörtök | Rendőrségi

Megváltozott a miniszterelnök elleni merénylet jogi minősítése

A vádlott ellen most terrortámadás különösen súlyos bűncselekménye miatt indítanak eljárást.