2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2022. Március 28. 22:05, hétfő | Tech
Forrás: The Japan Times

Kínába menekítik az orosz chipgyártást

Kínába menekítik az orosz chipgyártást

Két cég is komoly állami támogatásban részesülhet, az áthelyezett gyártással pedig Oroszország megkerüli a szankciókat.

Nemrég jött a hír, hogy leállnak az Oroszországba irányuló chipszállítások, miután mind az AMD, mind pedig az Intel erre a lépésre szánta el magát, egyelőre ideiglenes jelleggel, amíg kialakítják az érintett típusok pontos listáját. Most arról érkezett hír, hogy a másik fél miként igyekszik megkerülni a szankciókat és azok hatásait.

Egy külsős forrás számolt be a napokban az értesülésről, miszerint két további orosz cég, a Baikal Electronics és az MCST, kaphat hamarosan komolyabb állami besorolást, amely egyben jelentősebb kormányzati támogatást is eredményez majd számukra. Ezzel a két szereplő, amelyek eddig a tajvani TSMC közreműködésével voltak jelen a piacon, kellő anyagi hátteret kaphat ahhoz, hogy Kínába helyezzék át a gyártási folyamatot, biztosítva a folyamatos utánpótlást, megkerülve a nyugati szankciókat. Nagy kérdés viszont, hogy a kínai SMIC és Hua Hong, amelyek jelenleg is teljes kapacitáson üzemelnek, mennyiben tudják majd átvenni ezen feladatot, hiszen a szankciók miatt az elmúlt hetekben amúgy is számos további vállalat fordult hozzájuk.

Az új szabályok értelmében amerikai cégek kizárólag kormányzati engedély birtokában exportálhatnak számos különböző terméket (félvezetők, számítógépek, telekommunikációs eszközök, repülőgép-komponensek, stb.) Oroszországba, viszont erre azon külföldi cégeknek is szükségük van, amelyek valamilyen amerikai technológiára építik saját megoldásaikat. Tekintettel arra, hogy nagyjából fél tucat amerikai vállalattól érkezik a félvezetőgyártásban használt eszközök jó része, szinte mindegyik gyártósornak kötelező az exportlicenc beszerzése, ezzel viszont alaposan leszűkül azon szereplők köre, amelyek továbbra is együttműködhetnek az orosz cégekkel.

A Baikal ARM- és MISC-alapú SoC-ket állít elő, amelyek számos különböző területen találtak eddig otthonra, míg az MCST az Elbrus névre keresztelt chipekért felelős, amelyek a személyi számítógépek mellett az úgynevezett mission-critical és heavy duty kategóriákban is szerepeket kaptak. Egyik cég sem számít nagy szereplőnek vagy éppen jelentős adófizetőnek az orosz piacon, viszont a támogatás révén esélyt kapnak a nehéz időszak átvészelésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 13. 15:17, szerda | Tech

A Netflix után az HBO Max is letiltja a fiókmegosztást

A streaming platform ezt "jelentős lehetőségnek" tekinti a profit növelésére.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.