2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. Március 29. 14:12, szerda | Életmód
Forrás: Interez

Elviselhetetlen fájdalmat okozhat ennek a növénynek az érintése

Elviselhetetlen fájdalmat okozhat ennek a növénynek az érintése

A Dendrocnide moroides, azaz Gympie Gympie, közismertebb nevén a szúróbokor az a növény, amelyet senki ember fia nem akar megérinteni.

Bármilyen csodálatos is a természet, veszélyes is lehet. Ennek bizonyítéka az ausztrál szúróbokor is. A világ legveszélyesebb növényének tartják, ugyanis érintése után hihetetlen fájdalmat okoz, ami hosszú ideig tart. Halált vagy őrültséget is okozhat. Nem meglepő, hogy ez az őrjítő fájdalmat okozó növény is Ausztráliában őshonos, mint számtalan más életveszélyes teremtmény. Egy nő leírta érzéseit, miután kerékpározás közben sikerült ráesnie a növényre– írja az IFLScience.

A 19. században fedezték fel

A Gympie Gympie-t toxint tartalmazó apró szőrszálak borítják. Az elsők között egy észak-queenslandi felügyelő, AC Macmillan fedezte fel 1866-ban. Leírta, hogy a lova megőrült, miután belegázolt a növénybe, és két órán belül elpusztult.

Szóval ez nem egy növény, amelybe bele akar az ember lépni, rosszabb esetben esni. Nos, ez történt a 42 éves Naomi Lewis-szal is, aki az ausztráliai Cairns-i otthona közelében hegyikerékpározás közben a bokorban kötött ki.

„Elviselhetetlen fájdalom volt. A test eléri a fájdalomküszöböt, majd elkezd hányni” – mondta Lewis az ABC Newsnak. A férje viaszcsíkokat hozott a gyógyszertárból, hogy megpróbálja kiszedni a szőröket a bőrből. Amíg a mentőautóra vártak, a felesége lábára tette őket, és megpróbálta eltávolítani a lehető legtöbb szőrszálat.

Nem nagyon tudtak segíteni neki a kórházban. Egy hétig bent tartották, azonban csak kötés volt a lábán és fájdalomcsillapítókat kapott. „Négy gyermeket szültem – hármat császármetszéssel, egyet pedig természetesen. Egyik szülés sem közelítette meg ezt a fájdalmat” – mondta.

Hosszabb idő után is érezhető a fájdalom

Miután kiengedték a kórházból, Naominak folyamatosan fájdalomcsillapítót kellett szednie. Az eset már több mint 9 hónapja történt, de még mindig néha éles fájdalmat érez a lábában. Úgy írja le az érzést, mintha valaki kifeszített volna egy gumiszalagot, és a lábára engedte volna, és az megszúrta.

Mások szerint is a Dendrocnide moroides növény csípése a világ legelviselhetetlenebb fájdalma. „Emlékszem, olyan érzésem volt, mintha hatalmas kezek próbálnák széttépni a mellkasomat” – mondta Ernie Rider, a Gympie-vel történt kellemetlen találkozásáról még 1963-ban. „Két-három napig elviselhetetlen volt a fájdalom. Nem tudtam dolgozni és aludni, az erős fájdalom a következő két hétig tartott. Végül a csípő érzés csaknem két évig tartott, és minden alkalommal megismétlődött, amikor hideg zuhanyt vettem.

Figyelemre méltó, hogy valószínűleg vannak olyan állatok, amelyeket nem zavar ez a növény, mivel a tudósok számos harapásnyomot találtak rajta, ami arra utal, hogy egyes állatok megbirkóznak az erős toxicitással. Ezek valószínűleg poloskák és rovarok, de lehet akár egy kis ausztrál erszényes is.

Forrás: interez.sk
Fotók: N. Teerink, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons / Cgoodwin, CC BY 3.0, Wikimedia Commons

Címkék: Gympie, szúróbokor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.