2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2023. Február 16. 15:15, csütörtök | Tech

A videókölcsönzőktől a Netflix-ig

A videókölcsönzőktől a Netflix-ig

A filmnézési szokások jelentősen megváltoztak az elmúlt évtizedek során.

A VHS-korszakban még a videókölcsönző boltok voltak az uralkodók, majd megjelent a DVD illetve a Blu-ray is, azonban az utóbbi években a streaming szolgáltatóké a piac.

A VHS korszak

Az 1980-as évek elején a VHS (Video Home System) technológiai vívmányának köszönhetően a filmnézési szokások teljesen megváltoztak. A VHS-kazetták lehetővé tették, hogy az emberek otthonukban nézhessék meg kedvenc filmjeiket, és az első videókölcsönző boltok hamarosan megjelentek az USA-ban. Az első ilyen bolt az 1970-es években nyílt Kaliforniában, de nem sokkal később már az egész országban megjelentek hasonló boltok.

Videókölcsönzők elterjedése Amerikában és Európában

Az 1980-as évek közepére a videókölcsönzők az egész USA-ban és Európában elterjedtek. Az emberek számára az otthoni filmnézés kényelme és a kiválasztható filmek széles választéka jelentett vonzerőt. A videókölcsönzők óriási bevételt hoztak a filmiparnak, mivel az emberek sokkal több filmet néztek, mint korábban.

A DVD megjelenése

A DVD (Digital Versatile Disc) megjelenése az 1990-es évek végén egy újabb forradalmat hozott a filmnézés világában. A DVD-k minősége sokkal jobb volt, mint a VHS-kazettáké, és a tartalmakat könnyebb volt elmenteni és továbbadni. Az emberek szerették a DVD-ket, és a videókölcsönző boltokat is elkezdték úgy átalakítani, hogy DVD-ket is kínálhassanak.

A Blu-ray megjelenése

A Blu-ray technológia megjelenése az 2000-es évek elején újabb forradalmat hozott a filmnézés világában. A Blu-ray-ket még jobb minőségű kép- és hangminőség jellemzi, és több adatot lehet rajtuk tárolni, mint a DVD-k esetében. A Blu-ray-k azonban drágábbak voltak, mint a DVD-k, ezért kevesen vásároltak ilyen lejátszókat és lemezeket.

Az egész hanyatlása és a streaming szolgáltatók piacra lépése

A fogyasztók egyre inkább az online streaming szolgáltatásokat kezdték használni, amelyek lehetővé tették, hogy bármikor és bárhol, kiváló minőségben nézhessék a kedvenc filmjeiket és TV-műsoraikat. Az első streaming szolgáltatók az 2000-es évek közepén jelentek meg, például a Netflix, az Amazon Prime Video és a Hulu. Ezek a szolgáltatók először csak az Egyesült Államokban voltak elérhetők, de hamarosan világszerte népszerűvé váltak. A streaming szolgáltatók lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy nagy választékból válasszanak és több eszközön nézzék a tartalmakat, és az áruk is olcsóbb, mint anno egy DVD lemez ára.

A streaming szolgáltatók egyre nagyobb népszerűségének köszönhetően a videókölcsönző boltok és az egász szolgáltatók egyre inkább eltűntek a piacról. Az emberek ma már inkább előfizetnek az online streaming szolgáltatásokra, mint hogy DVD-ket vagy Blu-ray lemezeket vásároljanak. Az online streaming szolgáltatások folyamatosan bővülnek, és egyre több új szolgáltató jelenik meg, amelyek még több tartalmat és lehetőséget kínálnak a felhasználók számára.

A filmnézési szokások az évek során folyamatosan változtak. A VHS korszakától kezdve az online streaming szolgáltatók megjelenéséig sok minden történt a filmiparban. Az emberek igényei és preferenciái folyamatosan változnak, és a filmiparnak alkalmazkodnia kell ezekhez a változásokhoz ahhoz, hogy versenyképes maradjon a piacon.


kép forrása: pexels.com / Lucas Pezeta

Címkék: DVD, VHS, videókölcsönző

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 13. 15:17, szerda | Tech

A Netflix után az HBO Max is letiltja a fiókmegosztást

A streaming platform ezt "jelentős lehetőségnek" tekinti a profit növelésére.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.