2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2021. Október 05. 22:57, kedd | Tech
Forrás: TechRepublic

A legnagyobb IT-cégek megszüntetnék a jelszavakat

A legnagyobb IT-cégek megszüntetnék a jelszavakat

A kissé elavult biztonsági módszer eltörlése mellett állt ki például az Apple, a Cisco és a Microsoft is. Számos más vállalkozás is azon a véleményen van, hogy a jelszót nyugdíjaztatni kell.

A Microsoft bejelentette, hogy az Outlook levelezőszoftvert és a OneDrive szolgáltatásokat az azokat használók a közeljövőben már csak egy azonosítási alkalmazás vagy biometriai jellemző segítségével szabályozhatják. Kérésre pedig akár le is mondhatnak a jelszó alkalmazásáról. Vasu Jakkal, a Microsoft kiberbiztonságért felelős alelnöke kijelentette, hogy a döntés oka, hogy senki sem szereti a jelszavakat, mert azok körülményesek és a hackertámadások fő célpontjai.

Az Apple és a Cisco hasonló terveket dédelget. Chuck Robbins, a Cisco vezetője odáig ment, hogy közölte: a jelszavak a következő 3-5 esztendőben el fognak tűnni. Van azonban egy komoly probléma: az ügyfelek kényelmesek. Mindenki lehetőleg gyorsan és egyszerűen akar bejelentkezni a különböző platformokra és szolgáltatásokba, s erre a jelszavak tökéletesek, még ha cserébe a biztonság gyengül is.

A Cisco ezen úgy javítana, hogy folyamatosan elemezné a felhasználók magatartását, hozzáférést pedig a tipikus felhasználási minta alapján biztosítana. A cég az egyik projektjébe kormányzati szervezeteket is bevont és a lényege, hogy az emberek mobilkészülékei különböző adatpontokat, például a szokásos bejelentkezési helyszíneket elemzik.

A Transmit nevű bostoni startup a jelszavakat biometriai megoldásokkal és kriptográfiai rendszerrel akarja helyettesíteni. Az egyes ügyfelek azonosítására szükséges idő egy percről kettő másodpercre csökkenthető le, s a fejlesztés egyes elemeit hiába is törné fel valaki, az egész megoldást nem tudja. A cégnek olyan ügyfelei vannak, mint a UBS, a Santander és a Lowe’s, s a kockázatitőke-befektetők 2,3 milliárd amerikai dollárra értékelték.

S ott van még az Alibabát, a Deutsche Telekomot, a Google-t, az Infineont, a Mastercardot, a Microsoftot, a Samsungot és számos más vállalatot tömörítő Fast Identity Online (FIDO) Szövetség, amely megalkotta megalkotta a FIDO2 szabványt. A technológiát már néhány szolgáltatás használja, többek között a Windows Hello is. A FIDO2 előnye az egyszerűség, hiszen az embereknek nem kell jelszavakat megjegyezniük, hanem csak azt a fizikai eszközt kell magukkal vinniük, amely a személyre szabott biztonsági kulcsukat tárolja. Az utóbbi egy kódot tartalmaz. A kulcsot tároló megoldás USB-, NFC- vagy Bluetooth-kapcsolatot használó készülék lehet, amely összeköthető a személyi számítógéppel vagy az okostelefonnal.

Címkék: fejlesztés, IT, jelszavak, Tech

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 13. 15:17, szerda | Tech

A Netflix után az HBO Max is letiltja a fiókmegosztást

A streaming platform ezt "jelentős lehetőségnek" tekinti a profit növelésére.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.