2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2023. Április 24. 15:35, hétfő | Életmód

A gombszedés az egyik legnépszerűbb szabadidős tevékenység Szlovákiában

A gombszedés az egyik legnépszerűbb szabadidős tevékenység Szlovákiában

Az ehető gombák széles választéka található az országban, de a gombaszedőknek mindig tisztában kell lenniük azzal, hogy melyik gomba ehető és melyik mérgező.

A gombák mérgező hatása miatt fontos, hogy csak azon gombák közül válasszunk, amelyeket jól ismerünk, és biztosak vagyunk abban, hogy ehetőek. Az ehető gombák közül is érdemes azokat választani, amelyeket előzetesen megtisztítottunk és alaposan megvizsgáltunk.

A gombázás legjobb időszaka a tavasz és a kora ősz, amikor a nedves és meleg időjárás ideális körülményeket teremt a gombák számára. Fontos azonban, hogy csak a megengedett területeken gyűjtsünk gombát, és ne sértsük meg az erdők és a természet egyensúlyát.

Sok különböző fajta gomba található Szlovákiában. Közülük néhány a legismertebb és leggyakrabban fogyasztott. Az erdei vargánya és a barna vargánya két ilyen példa. Az erdei vargánya sokoldalú és ízletes, és a legtöbb szlovák konyha alapanyaga. A barna vargánya pedig egy finom és tartalmas gomba, amelyet általában levesekhez és más húsételekhez használnak.

A gombázás hosszú évszázadokra tekint vissza a mai Szlovákia területén. A gombák sokfélesége és a különböző ízek miatt mindig is népszerűek voltak. A gombázás előtti napokban érdemes tájékozódni az időjárási előrejelzések felől, hogy jobb eséllyel találjunk gombát.

Ha a gombák gyűjtése és fogyasztása iránt érdeklődünk, akkor először meg kell tanulnunk, hogy melyek az ehető és melyek a veszélyes fajták. Mindig tisztában kell lenni azokkal a veszélyekkel is, amelyekkel a gombaszedés járhat, és mindig ügyelni kell a biztonságos és megfelelő módszerek alkalmazására. A gombák fogyasztása rendkívül finom és egészséges, és számos kulináris lehetőséget kínál. Egy jó ötlet lehet az erdei vargányából készült krémleves, amelyet a hűvös őszi estéken nagyszerűen lehet fogyasztani. Az erdei vargányából készült krémleves elkészítéséhez először alaposan meg kell tisztítani és felszeletelni a gombát, majd hagyni kell, hogy az összes felesleges nedvesség elpárologjon belőle.

Ezután vajon és finomra vágott hagymán pirítsuk a gombát, majd adjunk hozzá egy kis fokhagymát, sót, borsot és friss petrezselymet. Ha a gomba és a hagyma már megpirult, öntsünk rájuk egy kevés zöldséglevest és hagyjuk, hogy felforrjon. Ezután turmixoljuk össze a levest, amíg teljesen krémes és selymes állagú nem lesz. Végül adjunk hozzá egy kis tejszínt, és forraljuk fel újra. Tálalás előtt szórjuk meg friss petrezselyemmel és egy kis pirított gombával.

Címkék: erdő, Gomba, gombázás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.