2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2020. December 16. 18:49, szerda | Kzélet
Forrás: SAV, TASR

Szlovák Tudományos Akadémia: A kutatások szerint a koronakrízis idején növekszik az emberek érdeklődése a politika iránt

Szlovák Tudományos Akadémia: A kutatások szerint a koronakrízis idején növekszik az emberek érdeklődése a politika iránt

Pozsony, december 16. - A koronakrízis ideje alatt nő az emberek érdeklődése a politika iránt. Amíg 2017-ben a válaszadók 36 százaléka érdeklődött a politika iránt, 2020-ban már 57 százalék fejezte ki így véleményét.

Ez az "Értékek és társadalom a COVID-19 járvány alatt" nevű kutatásból derült ki, amelyet a Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézete végzett. A TASR hírügynökséget erről Monika Tináková, a Szlovák Tudományos Akadémia szóvivője tájékoztatta. A politika iránti fokozott érdeklődést ugyanakkor a politikai pártok iránti magas mértékű bizalmatlanság kíséri. Ezekben a válaszadók 85 százaléka nem bízik, miközben 75 százalékuk egyetért azzal a nézettel, hogy a "politikusok többsége a saját és a gazdagok érdekeivel törődik". A válaszadók 54 százaléka egyetért azzal a véleménnyel, hogy "A politikai pártok Szlovákia legfőbb problémája". Ugyanennyi válaszadó véleménye az is, hogy "parlamenti képviselőként szívesebben látnának független polgárt, mint egy politikai párt tagját".

A polgárok a jelenlegi kormány szociális támogatás terén végzett munkájával és eredményeivel a legelégedetlenebbek (52 százalék). A válaszadók kevesebb mint egyharmada nagyon illetve inkább elégedett az igazságügyi reformmal (28 százalék), a korrupció elleni küzdelemmel (31 százalék) és a koronavírus-járvány kezelésével (28 százalék). A kutatásból kiderült, hogy a legnagyobb szintű bizalmat a tudományos intézmények (64 százalék) és második helyen az államfő (57 százalék) élvezik. A válaszadók csaknem háromnegyede nem a kormány, hanem a szakértők döntéseit részesítik előnyben, akik az alapján döntenek, amit Szlovákia számára a legjobbnak tartanak. A szakértők magas mértékű kormánybeli támogatása megfelel annak a nézetnek, hogy: "Jobb, ha a fontos döntéseket nem a választott politikusok, hanem a független szakértők tudományos ismeretei alapján hozzák meg". Ezzel 70 százalék értett egyet. A szlovákiai demokrácia jelenlegi működésével a válaszadók 17 százaléka fejezte ki elégedettségét, míg a válaszadók 27 százaléka nagyon elégedetlen, 27 százalék pedig inkább elégedetlen. A kutatást a FOCUS ügynökség végezte el november 3. és 10. között 1021 válaszadó mintáján.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.