2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet
Forrás: Teraz.sk

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és  NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

Pellegrini szerint Szlovákiának erősebb hangot kellene hallatnia az EU-ban. Korčok tagadja, hogy támogatná a tagállamok vétójogának eltörlését. Kitart amellett, hogy a miniszterelnöknek részt kellene vennie az uniós csúcstalálkozókon. Ezt a TV Markíza szerdai, választások előtti vitájában mondták el.

"A Szlovák Köztársaság nem lehet csak passzív befogadója annak, amit Brüsszelben vagy Washingtonban diktálnak (...) Az EU-ban és a NATO-ban vagyunk, és ott is maradunk, de ott is beszélni fogunk arról, hogyan képzeljük el ezeknek az intézményeknek a működését" - jegyezte meg Pellegrini. Korčok kijelentette, hogy nem akarja eltörölni az uniós tagállamok vétójogát. Szlovákia érdekének nevezte az erős uniós biztonságpolitikát, valamint rámutatott az Unió egységének szükségességére.

A jelöltek megvitatták Ukrajna esetleges NATO-csatlakozását is, amint a feltételek teljesülnek. Pellegrini ezt elutasította. Korčok szerint erről a tagállamoknak kell dönteniük. Mindkét vitapartner elítélte Izrael jelenlegi akcióit a Gázai övezetben. Abban is egyetértettek, hogy az abortusz kérdésében fenn kell tartani a status quo-t.

Felvetették az azonos nemű párokat érintő jogszabályok módosításának kérdését is. Korčok saját szavai szerint tiszteletben tartja, hogy a Szlovák Köztársaság alkotmánya a házasságról, mint egy férfi és egy nő közötti szövetségről beszél. "Úgy gondolom, hogy a szlovák társadalom készen áll arra, hogy az egyesüléseket és az azokból eredő dolgokat a nem házasodó homoszexuális vagy heteroszexuális párok esetében úgy rendezzék, hogy a polgárok egyenlő jogokkal rendelkezzenek" - zárta szavait. Pellegrini el tud képzelni egy olyan jogszabályozást, amely az élethelyzetekkel, az örökléssel vagy az orvosi leletekbe való betekintéssel foglalkozik. A bejegyzett élettársi kapcsolatokat elutasította.

Egy másik téma az elnök és a kormány közötti együttműködés volt. Pellegrini úgy véli, hogy az államfőnek tudnia kell, hogyan kell beszállni egy politikai csatába. Attól tart, hogy ellenfele az elnöki palotát progresszív-liberális hatalmi központtá változtatná. Korčok ezt elutasította. Azt válaszolta, hogy hajlandó együttműködni a jelenlegi kabinettel. "Független elnökként mindig fel fogok szólalni, ha a kormány valamit jól csinál, de akkor is, ha a kormány nem jó irányba vezeti Szlovákiát" - jegyezte meg.

Forrás: teraz.sk

Címkék: Elnökválasztás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.

2024. Március 18. 09:33, hétfő | Kzélet

Az SHMÚ több járásban is fagyra figyelmeztetett

A figyelmeztetés Besztercebánya, Trencsén, Kassa, Nyitra és Nagyszombat megyék legtöbb járására vonatkozik. A malackai járás is érintett.