2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Január 09. 05:45, vasárnap | Életmód
Forrás: -BG-

Sulikezdésre: tápanyagok, amelyek segítik az agyműködést

Sulikezdésre: tápanyagok, amelyek segítik az agyműködést

Télen, főleg a karácsonyi ünnepek alatt minden lelassul, megáll, megpihen. Január 10-én azonban nyílnak az iskolakapuk, és a diákok már így is megviselt generációja ismét oktatásban részesül.

A sikeres és hatékony tanuláshoz elengedhetetlen az agyunk - íme pár tipp, mit együnk ahhoz, hogy szellemileg frissek legyünk és a fogaskerekek se csikorogjanak. Télen létfontosságú, hogy immunrendszerünket folyamatosan erősítsük, így a tápanyagokat is elsősorban vitaminok és egyéb erősítők alkotják. A tanulási képesség - a memória serkentését érdemes folyamatosan végeznünk, ezért nem célravezető csupán a vizsga előtti estén bekapni párat az ajánlott szerek közül.

E-vitamin
Az antioxidáns hatású vitamin a sejthártyát, illetve az idegsejtet védi az oxidatív károsodással szemben, és így áttételesen gátolja a memóriaveszteséget. Kutatások folynak azzal kapcsolatban, hogy használható-e az Alzheimer-kór ellen is. Az ajánlott mennyiség függ az egyéni táplálkozástól, mert zsírszegény étrend mellett több E-vitaminra lehet szükség. Ajánlott napi bevitel 12 milligramm.

Omega-3 zsírsav
Ez valódi agyserkentő anyag, mert azáltal növeli a tanulási- és az emlékezőképességet, hogy gyorsítja az idegsejtek közötti ingerületátvitelt, hatékonyabbá teszi a szervezetben zajló energiafolyamatokat. Állítólag még a károsodott idegi kapcsolatokat is képes helyreállítani. Több fajtája van, az ajánlott napi összbevitel 1-2 gramm, ebből a DHA legyen legalább 50 milligramm, az EPA pedig 90 milligramm. A DHA (dokozahexaénsav) az agykéreg fő építőanyaga, így mennyiségének serkentése kedvezően hat az idegi kapacitásra, az agysejtek közötti ingeráramlásra, azaz a sejtek kommunikációjára.

Folsav
A más néven B9-vitaminként ismert hatóanyag a vérképzésben játszik szerepet, hiánya fáradékonyságot, a koncentrálóképesség zuhanását okozhatja, és így a tanulásban is hátráltat. Szervezetünk nem képes tárolni a folsavat, ezért folyamatosan gondoskodnunk kell az utánpótlásról, napi 400 mikrogramm megfelelő ehhez.

B6-vitamin
Agyban nagy: növeli a szerotonin nevű boldogsághormon szintjét, ettől pedig ellenállóbbak leszünk a depresszióval szemben. Továbbá a szerotonin szerepet játszik abban, hogy a rövid távú emlékek beépüljenek a hosszú távú emlékezetbe. Napi 1,6-2 milligramm szükséges.

C-vitamin
Létfontosságú a norepinefrin nevű ingerületátvivő anyag előállításához, amik közvetítik az idegsejtek közötti információáramlást. A norepinefrin szintünk befolyásolja a figyelmet és a válaszreakciókat. A C-vitamin hasznosulása nem szokványos: 1000 milligrammos bevitel esetén a vitamin felét a vese kiválasztja – viszont emiatt vesekőképződésre hajlamosíthat. Aki dohányzik, napi 35 milligrammal többet fogyasszon a C-vitaminból.

Magnézium
Szervezetünkben legalább 300 folyamatban részt vesz, így az energiatermelésben, az izmok és az idegrendszer működésében. Stressz, illetve intenzív fizikai megerőltetés hatására a magnézium gyorsan kiürül szervezetünkből, hiányállapot alakulhat ki. Többféle változata kapható: a magnézium-oxid, -klorid és -karbonát szervetlen só forma, felszívódásuk nem elégséges. A magnézium-citrát és -laktát szerves só, felszívódása jó, a bélrendszert nem irritálja. A magnézium-aszpartát, -treonát és -orotát felszívódása nagyon jó, de az áruk is. A treonát hatékony a hosszú távú memória növelésére, a szorongás, figyelemhiány, hiperaktivitás enyhítésére. Felnőtteknek napi 320- 400 milligramm elemi magnézium javasolt, azonban figyelni kell, mert a csomagoláson nem az elemi magnézium, hanem a hatóanyag mennyiségét szokták feltüntetni.

Ginkgo biloba
A páfrányfenyő ősi fafajta, arról nevezetes, hogy ellenáll a kártevőknek, betegségeknek, még a városi füstgázokat, sőt, a radioaktív sugárzást is tolerálja bizonyos mennyiségig. A leveléből kivont hatóanyagok javítják az agy oxigénellátását, ennek köszönhetően a biloba segít az összpontosító- és emlékezőképesség fokozásában. Kis mennyiség hosszabb ideig tartó szedése az elme információfeldolgozását serkenti, illetve enyhíti az iskolai stressz, az ADHD és a diszlexia tüneteit. Az ajánlott mennyiség 4-6 hetes kúra során napi 40-120 milligramm. A leveléből kivont hatóanyagok javítják az agy oxigénellátását, ennek köszönhetően a biloba segít az összpontosító- és emlékezőképesség fokozásában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.