2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2020. Október 06. 17:14, kedd | Kzélet
Forrás: Saját tartalom

Nyílt levél Matovič-nak, azaz kultúrharc a túlélésért

Nyílt levél Matovič-nak, azaz kultúrharc a túlélésért

A szlovák kulturális közélet tagjai nyílt levelet intéztek Szlovákia miniszterelnökéhez, Igor Matovičhoz. A levelet mára 20 szervezet és a pozsonyi Képzőművészeti Egyetem rektora, Bohunka Koklesová is aláírta.

A levél írói azok nevében fordulnak a miniszterelnökhöz, akik nagyobb állami érdekből, hazánk állampolgárainak egészsége és élete érdekében már hét hónapja nem tudják és beláthatatlan ideig nem is fogják tudni munkájukat a szokásos módon végezni. Tehát a művészeti, menedzseri, termelési, szolgáltatói és kézműves szakmák képviselői nevében, akik együtt kulturális értéket teremtenek és olyan iparágat alkotnak, amely a szlovák gazdaság legitim ága. A levélben kiemelik, hogy itt nem csak a művészekről van szó, hanem az őket körül vevőkről is, akiken az egész iparág áll – többek között a rendezőkről, jelmeztervezőkről, díszletkészítőkről, hangmérnökökről, független kulturális szervezetekről, zenei klubokról, kiadókról, a kulturális helyszínek kiadóiról és bérlőiről, a technikai eszközök tulajdonosairól, azokról a cégekről, akik jegyeladással foglalkoznak, és még sorolhatnánk.

A levél szerzői szerint a kulturális közélet már 5 hónapja dolgozik azon, hogy Matovič végre megértse, kik ők és mennyien is vannak, s mennyire ellehetetlenítette az elmúlt időszak munkájukat. Elmondásuk szerint az államtól semmilyen támogatásra nem számíthatnak és mostanra már csak a túlélésért harcolnak.

„Lehet még mindig nem tudja, de a hivatalos statisztikák szerint Szlovákiában 220 000 állampolgár dolgozik a kulturális és kreatív iparban, amely a munkavállalók mintegy 9% -a. Ezen dolgozók egyharmadának az elmúlt hét hónapban több mint 80% -kal csökkent a munkája, egyes ágazatokban 90%-kal is,” áll a Matovičnak szánt levélben.

Kikérik maguknak a Rádio Slovensko adásában adott nyilatkozatát (Sobotné dialógy, 3.10.2020), mely szerint megkapták a segítséget ugyanúgy, mint a többi vállalkozó és magánszemély, s most valami „pluszt” kérnek az államtól. Matovič szerint külön kasztnak szeretnék magukat nyilvánítani, amire ő nem hajlandó.
„Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy több ezer hallgató előtt ilyen mély tiszteletlenséggel beszéljen az iparágban dolgozó emberekről és sorsukról. Milyen jogon engedi meg magának, hogy úgy lekicsinyelje ezt a problémát, mintha néhány komédiás kiabálna az ablaka alatt és olyan süteményt kérne, amelyre nincs joga? A gondot nem a „komédiások” jelentik, hanem maga az ipar, amelyben a szlovákiai munkavállalók 9% -a dolgozik. Túlnyomó többségük alacsony jövedelmű állampolgár, aki nem a saját hibájából nem tudja elvégezni munkáját! Nem beszélve arról, hogy ezek az emberek kulturális és innovatív munkát végeznek, amelyet a fejlett országokban olyan erőként emlegetnek, amely gazdagítja és felszínen tartja az állam erkölcsi, lelki és társadalmi értékeit – ezt értékeli le,” teszik hozzá a levélben.

A kultúra képviselői szerint egyrészt azért is téved a miniszterelnök, mert ebben az iparágban a legtöbben magánvállalkozók, s azok, akik hozzá is jutottak az állami támogatáshoz, még a biztosítási költségeiket sem tudják fedezni a kapott pénzből, továbbá szerintük a kulturális szféra abban is különbözik, hogy a többi iparágban többnyire a szokásos módon végezhették ezidő alatt munkájukat.
Szerintük ez a probléma már rég túl nőtte a Kulturális Minisztériumot, s csak a kormány segíthet a helyzeten. Támogatás és kompenzáció nélkül, mivel a továbbiakban sem lehet normális üzemmódban dolgozni, a kulturális ipar valószínűleg sok évre megszűnik, ugyanis az infrastruktúra és az „előállítási” folyamatok mostanra már összeomlottak.

A levelet aláírták:
Hudobná Únia Slovenska
Asociácia hudobných klubov Slovenska
Slovenský ochranný zväz autorský pre práva k hudobným dielam
Združenie promotérov a festivalov
Asociácia nezávislých producentov
Slovenská jazzová spoločnosť
Klub nezávislých divadiel ADT
Zástupcovia ticketingových spoločností v SR
BTL Komunikačná asociácia
Združenie vydavateľov a kníhkupcov Slovenska
Súkromné divadlá Slovenska SDSK
Združenie Súkromných Divadiel Slovenska ZSDS
Stojíme pri kultúre
Anténa – sieť pre nezávislú kultúru,
Asociácia DJ-ov a hudobných producentov Slovenska DJ Camp
LITA - autorská spoločnosť
Asociácie kultúrnych inštitúcií miest a obci Slovenska
Slovenská koalícia pre kultúrnu diverzitu
Asociácia profesionálnych fotografov SR
Slovenská výtvarná únia
Bohunka Koklesová – a Képzőművészeti Egyetem rektora

Címkék: matovic, nyílt levél

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.