2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Február 28. 11:43, kedd | Kzélet
Forrás: Refresher

Leépítést tervez az egyik nagy autógyártó cég Szlovákiában

Leépítést tervez az egyik nagy autógyártó cég Szlovákiában

A Stellantis autógyár más alternatívát szeretne kínálni a leépítésben érintett munkavállalóknak. A szakszervezeti képviselők szerint a nagyszombati autógyártó április 1-jétől közel 500 alkalmazottat tervez elbocsátani.

A tvnoviny.sk portál szerint azonban a Stellantis csak a cég átalakításáról beszél. A cég állítólag csupán megkezdte a felkészülést az új gyártási ütemtervre, átmenetileg kizárólag a hétvégi műszakot szünteti meg, ráadásul alternatívát is kínál az érintett dolgozóknak.

Ugyanakkor a munkaügyi kirendeltség még meg nem határozott tömeges elbocsátásokat is regisztrál az ágazatban, így nő az idegesség a munkavállalók körében.

A hétvégi műszakban, amelyet 1,5 évre terveznek megszüntetni, körülbelül 600 alkalmazott dolgozik. Az autógyártó azt állítja, hogy az üzem más műszakban tervezi alkalmazni a hétvégi dolgozókat.

Tömeges elbocsátások kilátásba helyezéséről szól egy belső dokumentum is, amely szerint az autógyártó már januárban megkereste a szakszervezeteket azzal a kéréssel, hogy megtárgyalják az elbocsátásokat.

„Több lehetőséget kínáltunk a munkáltatónak a három műszakos termelés megőrzése és a hétvégi műszak megtartása érdekében. Minden felvetésünkre azt a választ kaptuk, hogy nem, ezt így nem lehet megoldani” – írják a szakszervezetek.

A Stellantis szóvivője, Michal Nič szerint az autógyártó cég minden dolgozója iránt érdeklődik, és állítólag mindegyik kapott már ajánlatot a sajátjukhoz hasonló pozícióra. „Kiemelt feladatunk, hogy minél több tapasztalt munkatárs térjen át három műszakra, illetve képzést szerezzenek egy új projektre” – tette hozzá.

Forrás: refresher.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.