2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2020. December 02. 13:53, szerda | Kzélet
Forrás: TASR

Kormány: A kannabidiol lekerülhet a pszichotróp anyagok listájáról

Kormány: A kannabidiol lekerülhet a pszichotróp anyagok listájáról

A szlovák Egészségügyi Minisztérium törvénymódosító javaslatát, amely szerint a kannabidiolt (CBD) le kellene venni a pszichotróp anyagok listájáról, szerdai ülésén a szlovák kormány elfogadta.

A minisztérium azzal indokolta javaslatát, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ártalmatlan szerről van szó, amely nem okoz függőséget és az ENSZ egyezmények listáján sem szerepel. Ugyanakkor az ENSZ lista bővülni fog két első csoportba tartozó kábítószerrel, hét első csoportba tartozó pszichotróp anyaggal és két harmadik csoportba tartozó pszichotróp anyaggal.

Ezt az Egyesült Nemzetek Kábítószerügyi és Bűnügyi Bizottságának 63. ülésén meghozott döntés írja elő. A következő anyagokról van szó: crotonylfentanyl, valerylfentanyl, szintetikus kannabinoid AB-FUBINACA, alfa- pyrolidínhexanon, DOC hallucinogén anyag, N-etylhexedron (ismertebb nevén Henrik), Hexen, HEX és az MDPHP (ismertebb nevén firewall), továbbá például az etizolam vagy flualprazolam A törvénymódosítás célja az ellenőrző mechanizmusok megerősítése, hogy azok megfeleljenek a nemzetközi ENSZ egyezmények követelményeinek, illetve az európai joggal való összehangolás. Az egészségügyi tárca úgy gondolja, hogy a CBD kivonása a listáról pozitív befolyással lesz a kozmetikumokkal összefüggő vállalkozói közegre és ezáltal megnőhet a munkalehetőségek száma. A kozmetikumoknál gyakran használt szerről van szó, amely, ha engedélyezve lesz, leegyszerűsödik a piacra dobás, kiállítás és beszállítás folyamata is.

Címkék: CBD

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.