2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2020. Október 05. 14:09, hétfő | Helyi
Forrás: TASR

Komárom: Sikeres műtétet hajtottak végre egy 80 éves koronavírusos betegen

Komárom: Sikeres műtétet hajtottak végre egy 80 éves koronavírusos betegen

KOMÁROM, október 5. – Az AGEL kórház sebészei vasárnap műtötték meg azt a nyolcvan éves férfit, akinél korábban beigazolódott a koronavírus okozta fertőzés jelenléte.

A törött medencecsonttal bevitt páciens műtétje több órán át tartott, a beavatkozást a kórház vörös zónájában végezték el.

„A páciens állapota stabil, a kórház pedig megmutatta, hogy készen áll a hasonló helyzetek kezelésére,” nyilatkozta Miroslav Jaška, a kórház igazgatója.
A beteg egy nyolcvan esztendős idős úr volt, aki a komáromi idősek otthona lakója, sérülését esés következtében szerezte. Ez az az idősek otthona, amelyet nem rég gócponttá nyilvánította a Közegészségügyi hivatal. „A beteget korábban negatívan tesztelték, mi azonban a vörös zónában kezeltük. Arra tekintettel, hogy a páciens nem volt közvetlen életveszélyben, a műtét helyszínét a PCR teszt eredményeihez kötöttük. Miután kiderült, hogy a beteg pozitív lett a koronavírus-teszten, azonnal előkészítettük a vörös zónás műtőt, és szigorú higiéniai előírások mellett végrehajtottuk a beavatkozást,” magyarázta Rudolf Pelikán, a kórház egyik szárnyának orvosi igazgatója.

A műtétet végző csapat minden tagjának kötelező volt a védőszemüveg, a védőpalást, az arcpajzs, az oxigénmaszk, a védőkesztyű és a cipőt eltakaró védőfólia viselése. „Orvosaink, akik teljes védőfelszerelésben műtöttek két órán keresztül, kénytelen voltak elviselni ezt a fajta kényelmetlenséget,” mondta Pelikán.
A műtét időtartama pont ezen intézkedések miatt nyúlt meg, mivel a műtő felkészítése, a védőfelszerelés fel- és levétele, a fertőtlenítés mind időigényes dolgok. „A beteg nagyon készségesen működött együtt az orvosokkal, a műtét során semmilyen komplikáció nem lépett fel, sem a sérüléssel, sem pedig a koronavírus okozta betegséggel kapcsolatban,” erősítette meg Rudolf Pelikán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Április 18. 10:44, csütörtök | Helyi

Program: Komáromi napok 2024

A Komáromi napok már kopogtatnak az ajtónkon, és a Duna szlovákiai oldalán, Komáromban változatos programokkal várják a jó zene, az ételek, a kultúra és a szórakozás szerelmeseit.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.