2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Szeptember 16. 14:19, csütörtök | Top10
Forrás: Életmód Vital

Hat dolog, amivel hatékonyan oldhatjuk a napi stresszt

Hat dolog, amivel hatékonyan oldhatjuk a napi stresszt

A napi stressz egyre inkább jelen van életünkben, ennek oldására pedig már évszázadok óta léteznek fortélyok és tippek. Ehhez pedig semmi mást nem kell tennünk, csak segítséget kell kérnünk a természettől.

Manapság nincs is olyan ember, aki ne szenvedne a stressztől és negatív kísérőitől, mint a szorongás, a „gyomoridegesség”, rossz kedélyállapot. Előhozhatja ezt a munkahelyi taposómalom, vagy egy rosszindulatú rokon (például a házastárs szülei), a kamaszgyerekek körüli problémák vagy akár egy régóta halogatott orvosi vizsgálat is. Jellemzően olyan élethelyzetben jön elő, amelyet a „harcolj vagy menekülj” felkiáltással jellemezhetnénk. Ilyenkor a vérünkben megemelkedik az adrenalin stresszhormon szintje. Az adrenalin hatására májunk energetizáló cukrot bocsát a véráramba, hogy legyen erőnk a küzdelemhez. Ez a hormon őseinket a túlélésben segítette, hiszen a vadászat közben maguk is könnyűszerrel zsákmánnyá válhattak. A mai embert kevésbé fenyegeti, hogy egy kardfogú tigris lecsap rá, de az ősi riasztómechanizmus máig él szervezetünkben. Csakhogy olyankor is működésbe lép, amikor nincs rá komoly oka, mint amikor tudatosan bejelentkezünk a fogorvoshoz, aztán végigrettegjük a kezelésig előttünk álló két hetet. A szorongás többféle testi tünetben is megnyilvánulhat: erős szívverés, koncentrálási nehézség, feszült izomzat, szájszárazság, izzadás, szorító érzés gyomortájékon, szapora légzés (hiperventilláció), stb. A kiváltó októl függően az idegesség rövid vagy hosszú időtartamú lehet, ha elhúzódik, akkor további panaszok társulhatnak hozzá. Ezért létfontosságú, hogy enyhítsük, amilyen hamar lehet. Már csak azért is, mert kimutatták, hogy a tartós stressz elsorvasztja az idegsejtek közötti kapcsolatokat, módosítja a neurális pályákat, rontja a kommunikációt az egyes agyterületek között.

Álombogyó

A Délkelet-Ázsiából származó gyógynövényt ashwaganda néven ismerik arrafelé, gyakran használják az ájurvédikus és kínai gyógyászatban. A gyömbérek családjába tartozik, csökkenti szervezetünkben a kortizol stresszhormon szintjét, enyhítve a szorongásos panaszokat. Tudományosan igazolt, hogy védi az idegsejtek közötti ingerületátvivő anyagokat, tehát ezzel áttételesen javítja az összpontosító képességet. Ráadásul magas az antioxidáns-tartalma, véd a sejteket károsító szabadgyökök ellen.

Mandulatej

Áztass be 10 pörköletlen mandulaszemet reggel egy pohár vízbe. Este szűrd le, távolítsd el a héját. Turmixold össze egy pohár meleg tejjel, amit ízesíts egy csipet szárított és őrölt gyömbérrel és szerecsendióval. Lefekvés előtt fél órával idd meg. A tejben triptofán van, ez az aminosav a szerotonin nevű agyi hormon termeléséhez szükséges, amely fokozza a pozitív kedélyállapotot. A mandula pedig kiváló ásványianyagforrás, kalciumot és magnéziumot is tartalmaz, amelyek jót tesznek az idegeknek.

Macskamenta

Igen, ugyanaz a növény, amelynek illóolajai felpörgetik a cicákat, az embereket viszont ellazítják. A macskamenta nyugtató hatásánál fogva segít az elalvásban, ráadásul mérsékli a gyomorsavtermelést és enyhíti az emésztési bántalmakat is (amelyek szintén stresszelhetnek).

Komló

A sör kesernyés zamatát adó növény régóta ismert nyugtatóként. Két kiskanálnyi szárított komlót keverj el egy bögre forró vízben, és ha már lehűlt kissé, idd is meg.

Narancs

A déligyümölcs illóolaja enyhíti a szorogást. Hámozz meg egy narancsot, a héjdarabkákat egy kislábasban 2 deciliter vízzel forrald fel, majd az edényt tedd az ágyad mellé éjszakára. A narancsot turmixold össze egy kiskanál mézzel és egy csipet szerencsendióval: finom és nyugtató hatású gyümölcslé az eredmény!

Rozmaring

A középkor egyik legnépszerűbb fűszernövénye volt, ültették ablak alá a rossz szellemek és szúnyogok távoltartásához, illetve csokorba kötve betették a szekrénybe, felakasztották a tűzhely fölé, minden szobába. A rozmaring illóolaja idegnyugtató hatású, remek teát lehet belőle főzni: 1-2 kiskanál szárított rozmaringot forrázz le 1 bögre forró vízzel, hagyd 10 percig állni, aztán leszűrve idd meg. Vagy készíts nyugtató hatású sertéssültet: a beirdalt karajszeleteket dörzsöld be sóval, borssal, citromlével és morzsolt rozmaringgal, hagyd pácolódni 1-2 órán át, majd egy tepsibe fektetve süsd meg. Ne felejts a tepsi négy sarkába 1-1 Alexander körtét állítani, az a hússal egybesülve mennyei ízű lesz!

VITAL / BG

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 09:08, hétfő | Sport

NBA: Véget ért az alapszakasz, mutatjuk a rájátszás párosításait

Az NBA történetében először fordult elő, hogy az utolsó játéknapon három azonos mérleggel rendelkező csapat küzdött meg az összesített első helyért a konferenciában.

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:29, csütörtök | Sport

Győzött a Boston és bebiztosította a hazai pálya előnyét az NBA rájátszásában

A Celtics megszerezte szezonbeli 60. győzelmét.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.