2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Április 13. 21:13, szerda | Életmód
Forrás: -BG-

Életmód: Mi mindenre jó a moringa?

Életmód: Mi mindenre jó a moringa?

Életmód rovatunk mai számában egy nálunk egyelőre kevésbé ismert, de annál egészségesebb táplálékkiegészítőt veszünk szemügyre. Lássuk hát, mi is az a moringa és mi mindenre jó?

A moringafa India északi részén őshonos, amelynek leveléből és magjaiból táplálékkiegészítőt, olajat és teát állítanak elő. Magyarul lóretekfának hívják, levelei több mint százféle vitamint és tápanyagot tartalmaznak.

A moringa maga a multivitamin-bomba, egészségjavító hatását szinte minden szegmensben használják: alapanyaga például számos kozmetikai és szépészeti szernek. Ennek fő oka, hogy a növényben található antioxidáns szinergiahatása lassítja az öregedést. A lóretekfa levelében összesen 46-féle antioxidáns található, amelyek együttes hatása javítja a vérkeringést, karbantartja az ereket, valamint méregtelenítik a szervezetet.

Antioxidáns-tartalma mellett kiemelkedik még a foszfor-, a cink-, a vas-, a kálium-, a réz- és a magnéziumtartalma is. Bővelkedik A-, B6-, B12-, E- és K-vitaminban, ezért is igazi vitaminbomba. Tökéletes kalciumforrás, csontjaink védelme érdekében éppen ezért kiváló választás. Segíthet kordában tartani a vérnyomást és a vércukorszintet. Egy tanulmány szerint, akik 3 hónapig moringaport fogyasztottak, azoknál 13,5%-kal csökkent az éhgyomri vércukorszint. Azt is kimutatták, hogy a moringából kinyert olaj megvédi a májat a krónikus gyulladástól. Gyulladáscsökkentő hatása miatt pedig a moringát használta az ájurvéda gyomorfekély megelőzésére és annak kezelésére, gombás fertőzések, emésztési panaszok és azok fertőzéseinek kezelésére. A magok hüvelyének rosttartalma magas, ezért jó hatással van az emésztésre is.

Emellett természetes antidepresszánsként és kedélyjavítóként is előszeretettel használják. Javítja a pajzsmirigy egészségét, pozitív hatással van az alacsony libidóra, és álmatlanság ellen is alkalmazzák. A banánhoz képest négyszer több a káliumtartalma, C-vitamin-tartalma pedig négyszerese a narancsénak. Sokkal több kalcium található benne, mint a tejben, vastartalma pedig kilencszer magasabb a spenóthoz képest. Igazi superfoodként tartják számon, amelyet megvásárolhatunk akár por, kapszula vagy tea formájában is. A moringaport elkeverhetjük folyadékban vagy joghurtban, de hozzáadhatjuk kedvenc gyümölcs-vagy zöldségturmixunkhoz is.

A moringa elkészítésének e módját ajánlják - elsősorban a benne található esszenciális aminosavaknak és antioxidánsoknak - sportolók számára, főleg teljesítménynövelés céljából, de segíti a regenerációt és a test sebeinek gyógyulását.

-BG- / Róka E.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.