2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2021. Augusztus 27. 09:59, péntek | Életmód
Forrás: Anna Lembke

Egyre több a telefonfüggő

Egyre több a telefonfüggő

Anna Lembke, a téma szakértője az egyre erősödő telefonfüggőség veszélyeire hívja fel a figyelmet legújabb könyvében. A szakember a kütyük teljes elzárását javasolja.

A telefonok és egyéb hordozható eszközök által okozott függés hosszú évek óta megosztja a szakértőket és a nagyközönséget, ezzel kapcsolatban számos eltérő véleményt olvashattunk már. Most egy világszerte elismert szakember írt új könyvet a témában, amelyben arra figyelmeztet, hogy viselkedésünk a komoly függés jeleit mutatja.

Anna Lembke, aki hosszú ideje fókuszál a függés jelenségére, eddigi munkásságával pedig valóban elismert szakértővé vált, nemrég publikált új könyvében a telefonok által okozott jelentős változásokra hívja fel a figyelmet. Kiemeli, hogy a mindennapos használattal nem valamilyen szer, hanem tulajdonképpen egy viselkedés után vágyunk, ennek mozzanatait ismételjük meg akár több százszor, a fő mozgatórugó pedig a kisebb-nagyobb adagokban kibocsátott dopamin, amellyel saját agyunk jutalmazza amúgy káros tevékenységünket, legyen szó kedvenc hírességünk új bejegyzésének megtekintéséről, vagy akár a saját szelfinkre érkezett reagálások számának és jellegének összegzéséről. A könyvben példaként említi meg egy 60 éven felüli férfi esetét, aki önkielégítő gépet épített magának, a tinit, aki reggelente csak és kizárólag marihuána hatása alatt tudott kimászni az ágyból, illetve egy másik pácienst, aki állandóan kisebb-nagyobb kacatokat rendelt az interneten, mert a csomagok felbontása okozott számára nagy örömöt.

Pontosan úgy, ahogy azt az egyéb függőségek esetében megszokhattuk, tevékenységünk arra irányul, hogy minél gyakrabban jussunk hozzá az újabb dopaminadagokhoz, ennek érdekében pedig rengeteg alkalommal vesszük elő telefonunkat, hogy végigfussunk az újabb fejleményeken, amely tulajdonképpen semmilyen módon nem használ, viszont gyors (és múló) örömöt okoz. Ezt csak úgy kerülhetjük el, ha rövidebb-hosszabb ideig elzárjuk készülékünket, arra vesszük rá magunkat, hogy távol maradjunk attól, akár 24 órán keresztül, amit sokan szinte lehetetlennek tartanak, pedig viszonylag könnyen meg lehet csinálni.

Az állandó telefonhasználat helyett olyan tevékenységet kellene végeznünk, amely olykor fájdalmas lehet, viszont a végén nemcsak örömöt és kielégülést okoz, de egyben hasznos is számunkra – ez lehet futás, bármilyen egyéb sport, egy hosszabb könyv elolvasása, egy barát meghívása és a személyes eszmecsere, stb. Csak rajtunk múlik, hogy életünk során melyik utat választjuk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.