2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Szeptember 11. 10:23, hétfő | Életmód
Forrás: startitup.sk

Egy japán kardiológus szerint ez a hosszú élet titka

Egy japán kardiológus szerint ez a hosszú élet titka

Reizo, a 95 éves egykori kardiológus régóta kipróbált trükkökkel tartja magát egészségesen - írja a CNBC. Ezeknek köszönhetően megtalálta a hosszú élet receptjét.

Sokakat inspirál a szomszédságában, mert a kreativitásban és a közösségi szellemben gyökerező, nem szokványos életszemlélete a méltósággal való öregedés élő példájává tette. Elmondása szerint nyolc alapelvet kell követni, amelyeknek köszönhetően életerős, erővel és életkedvvel teli idős emberré vált.

Séta napfelkeltekor
Reizo és felesége az első fénysugarakkal kelnek fel, gyakran hajnali 5:00 körül, és elindulnak a reggeli zarándoklatra. Ez egy rituális séta, amely mindig harminc perctől egy óráig tart. Hihetetlen elszántsággal, naponta legalább 7000 lépést tesznek meg. Ezek a reggeli séták képezik vitalitásuk alapját.

A mozgás a hosszú élet receptje
Az élénkítő séta után Reizo mindig ügyel arra, hogy jól megmozgassa magát. Gyengéd nyújtással kezdi, majd az izmokat erősítő és az egyensúlyt javító gyakorlatsorral folytatja. Ami az ő edzésprogramját kiemeli, az a rugalmasság. Minden nap olyan gyakorlatokat választ, amelyek megfelelnek aktuális fizikai képességeinek és igényeinek, így biztosítva, hogy a teste fittségét anélkül őrizze meg, hogy túlterhelné magát.

Online tér
A reggeli edzés után az egykori kardiológus el szokott merülni a digitális világban, hogy erősítse a szeretteivel való kapcsolatot. Olyan közösségi oldalakra jelentkezik be, mint a Facebook és az Instagram. Kutatások szerint a társadalmi elszigeteltség kihívást jelenthet az idősek, különösen a férfiak érzelmi jólétére nézve. Reizo így ápolja kapcsolatait a különböző kontinenseken élő barátaival és családtagjaival, köztük az Egyesült Államokban élő unokáival.

Írás
Reizo 2014 óta naponta néhány percet szán arra, hogy gondolatait, tapasztalatait és meglátásait egy személyes blogon rögzítse. Eddig több mint 1000 bejegyzést sikerült megosztania az olvasókkal. Ezek lenyűgöző emlékeztetőként szolgálnak arra, hogy a nagy eredmények sok apró, rendszeres cselekedet összegéből állhatnak össze.

Teret a kreativitásnak
Az egykori orvos, aki egyben tehetséges művész is, minden nap szakít időt az alkotásra. Legszívesebben a saját önarcképét festi. Minden egyes gondos ecsetvonással, aprólékos árnyékolással és bonyolult részletekkel egy önvizsgálati utazásra indul, és megpróbálja mélyebben megérteni önmagát.

Mindig valami új hobbi
A COVID-19 világjárvány viharos hullámai arra ösztönözték Reizt, hogy új perspektívákat fedezzen fel. Kertészkedni kezdett, amit a napi sétái során felfedezett természeti szépségek inspiráltak. Felesége javaslatára fuvolaoktatásba is kezdett, hogy javítsa légzését és nyelését. Kalandvágyó szelleme és hajlandósága, hogy bármilyen életkorban új készségeket sajátítson el, azt bizonyítja, hogy az újdonságokat tárt karokkal kell fogadni, és a kudarc nem lehet akadály.

Egy kis szunyókálás is jól jön
Felismerve a pihenés fontosságát az élet szimfóniájában, Riezo több rövid "szunyókálást" is beiktat a napi rutinjába. Egy aktív reggel után 8 vagy 9 óra körül engedi át magát az első félórás szunyókálásnak. Gyakran délután alszik el újra, egy érdekes könyv lapjaiba merülve. A pihenés tekintetében szigorú időbeosztása kétségtelenül kulcsszerepet játszik folyamatos egészségének megőrzésében.

Fontos a minőségi, jó étel
Reizo élvezi az élet örömeit, a vörös húsokat, a sajtokat és a finom borokat. Felesége azonban ügyel arra, hogy a mindennapi japán házias ételek sok zöldséget tartalmazzanak. Japánban nagyra értékelik az ikigai, az élet értelmének keresése fogalmát. A jó egészség és a mentális jólét elérésére nincs egyetlen recept. Az élet a kultúrájuk szerint arról szól, hogy felfedezzük saját egyedi küldetésünket, és határtalan örömmel, a lehető legteljesebb mértékben kövessük azt.

Forrás: startitup.sk

Címkék: élet, életmód, Japán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.