2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2021. Június 23. 11:50, szerda | Tech
Forrás: TechRadar

Állítólag nemsokára tíz perc is elég lesz az elektromos autó feltöltéséhez

Állítólag nemsokára tíz perc is elég lesz az elektromos autó feltöltéséhez

Legalábbis ezt ígéri egy ismert kutató, aki teljesen új metódust és technológiát választott új megoldásánál.

Az elektromos autók szegmense kapcsán felbukkanó újdonságokról mi is folyamatosan beszámolunk, legutóbb arról írtunk, hogy ezen megoldások egyáltalán nem zöldebbek, viszont az év elején arról is szót ejtettünk, hogy belátható időn belül sokkal gyorsabb lesz a különböző autók feltöltése. Ugyanezt ígéri egy jól ismert kutató, aki szerint 10 perce lecsökkenthető lesz a szükséges idő.

Dr. Rachid Yazami neve korábban a grafitból készülő anód kapcsán vált ismertté, annak idején ezzel a megoldással hoztak komoly újítást a lítium-ion akkumulátorok területére. Az elmúlt időszakban a kutató csapata kifejezetten az elektromos autók szegmensére koncentrált, az ezen járművek esetében alkalmazott akkumulátorok módosításával igyekeztek komoly előrelépését elérni, ez pedig a most közzétett hosszabb írás alapján sikerült is, mivel az általuk alkalmazott technológiával alig 10 perc alatt töltöttek fel (teljes mértékben) egy ilyen méretes egységet, amely éppen hétszer gyorsabb, mint a Tesla nagyjából 70 percet ígérő fejlesztése.

A szakember elmondása szerint az úgynevezett „Non-Linear Voltammetry" (NLV) technológiát használták fel a jóval rövidebb töltési idő eléréséhez, amely a töltés során alkalmazott feszültség fokozatos, több lépésben történő növelését teszi lehetővé. Kiemelik, hogy ezzel nemcsak a töltési idő rövidül le, de egyben az akkumulátor jelentős degradálódását is sikerül elkerülni (a cikkben az egység boldogságának megőrzéséről beszélnek), a magyarázatban viszont mindössze annyit közölnek, hogy a fokozatos növelés végén a csúcspontot érik el, a töltöttségi szint és az alkalmazott feszültség tehát nagyjából azonos pályán mozog, a legmagasabb szintek elérése tulajdonképpen egybeesik. Tekintettel arra, hogy a The Register nem tartozik a területre fókuszáló szaklapok, vagy éppen tudományos magazinok közé, a további részletekre még várnunk kell, itt nyilván amúgy is kissé messze vagyunk a piaci megjelenéstől.

Címkék: elektromobilitás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 13. 15:17, szerda | Tech

A Netflix után az HBO Max is letiltja a fiókmegosztást

A streaming platform ezt "jelentős lehetőségnek" tekinti a profit növelésére.

2024. Május 16. 10:27, csütörtök | Sport

HARMADIK GYŐZELEM A VB-n: A szlovákok 4:0-ra verték Lengyelországot

Samuel Hlavaj kapus 20 védést mutatott be, és bemutatta első hibátlan mérkőzését.

2024. Május 16. 10:02, csütörtök | Rendőrségi

Kaliňák: A miniszterelnök állapota a műtét után stabil, de még mindig súlyos

A kórház szóvivője hozzátette, hogy két sebészcsoport öt órán keresztül operálta a miniszterelnököt. Jelenleg az intenzív osztályon ápolják.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.