2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Február 05. 15:11, vasárnap | Életmód

A legnépszerűbb húsfajták

A legnépszerűbb húsfajták

A hús az emberi táplálkozás alapját képző fontos forrása a fehérjének, vasnak, B-vitaminoknak és más ásványi anyagoknak. Az alábbiakban ismertetjük a leggyakrabban fogyasztott húsfajták előnyeit és hátrányait.

1. Marhahús: A marhahús magas fehérjetartalmú és jó vasforrás, de magas zsír- és koleszterintartalma miatt nem ajánlott rendszeres fogyasztása.

2. Szárnyas hús (pulyka, csirke): A szárnyas hús alacsony zsír- és koleszterintartalmú, de kevésbé magas fehérjetartalmú, mint a marhahús.

3. Vadhús (őz, vaddisznó): A vadhús alacsony zsír- és koleszterintartalmú, magas fehérjetartalmú, és gazdag ásványi anyagokban, így jó választás lehet, ha egészséges étrendre törekszünk.

4. Hal: A hal magas omega-3 zsírsav-tartalmú, ami segíthet csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, ugyanakkor a nehézfémek (pl. higany) jelenléte miatt fontos figyelni a fogyasztás mennyiségére.

A ritkábban fogyasztott, de egészséges és alacsony zsírtartalmú húsok közé tartozik még pl. a bárányhús, kacsa- vagy libahús, illetve a növényi eredetű húsok.

Végül, a húsfogyasztás mértékét mindenkinek a saját egészségi állapotához és táplálkozási szükségleteihez igazítva kell meghatároznia. Az egészséges étrend kialakításához ajánlatos a húsfogyasztást csökkenteni, és több zöldség- és teljes kiőrlésű gabonaféle bevitelével kiegyensúlyozni.

Összességében, fontos tudni, hogy a húsfajták közötti különbségek jelentősek lehetnek, ezért fontos tudatosan választani a megfelelő táplálkozási szükségletek kielégítése érdekében.

Címkék: életmód, Hús

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.