2022. május 18, szerda - Erik, Alexandra

Hírek

2022. Május 14. 05:02, szombat | Életmód
Forrás: -BG- és RókaE

A boldogság ételei

A boldogság ételei

Amilyen fontos eleme testünknek a szerotonin, olyan keveset tudunk róla. A tudósok azonban úgy vélik, fontos szerepet játszik a testhőmérséklet, a hangulatunk vagy éppen szexuális étvágyunk változásaiban.

A szerotonin egy neurotranszmitter, más néven ingerületátvivő anyag, amit a központi idegrendszer neuronjai és a gyomorbél-rendszer állít elő. 1948-ban izolálták és nevezték el. Összefüggésbe hozható az alacsony szerotoninszint a depresszióval, a migrénnel, a fülzúgással és az idegrendszeri problémák kialakulásával. A farmakológia 5-HT-nak nevezi. A szükséges mennyiséget a testünk a triptofán nevű aminosavból állítja elő, B6-vitamin segítségével.

Amikor az agy azt hiszi, hogy éhezünk a gyomor-bél-traktusban a szerotonin serkenti a bélműködést, felgyorsítva ezzel a perisztaltikát, vagyis a bélműködést. Arra is van már bizonyíték, hogy télen hajlamosabb az ember többet enni, mint nyáron és, hogy a téli depresszió összefüggésbe hozható a szerotoninszint csökkenésével. Amikor a szerotoninszint egy bizonyos szint alá csökken, akkor az agy azt hiszi, hogy éhezünk.

Néhány kutató úgy véli, hogy direkt összefüggés van a túlevés miatti elhízás és a csökkent szerotoninszint között. A szénhidrátbevitel ugyanis megemeli a szerotoninszintet, ami által jobban érezzük magunkat, de ez csak időleges. A nagyobb mennyiségű szénhidrátbevitel hatására növekszik az inzulin termelődése, amelynek következtében fokozódik az aminosavak felvétele az izomzatba. Ez alól a triptofán kivétel, mivel a vérben az úgynevezett szállító fehérjékhez kötődik. Így a vérben megnő a triptofán mennyisége, nagyobb adag jut belőle az agyi vérkeringésbe. Az agy itt több szerotonint tud előállítani belőle, hangulatunk javul, és átmenetileg csökken az édességek iránti vágy.

A triptofán egy esszenciális aminosav, tehát a szervezetünk nem képes előállítani. ahhoz, hogy szervezetünk elegendő triptofánhoz jusson, helyesen és változatosan kell táplálkoznunk.

Fogyasszunk triptofánban gazdag ételeket, mint például a szárnyasok, hüvelyesek, tojás, burgonya, zab, banán, lazac, ponty. A szerotoninszint emelkedését segíti még a cukor és a keményítőben gazdag ételek.

Fogyasszunk teljes kiőrlésű tésztát, pékárukat, barna rizst. Ha pedig nagyon édességre vágyunk, fogyasszunk el étkezés után egy-egy kocka étcsokoládét.

A szerotonin-étrendet három szakaszra oszthatjuk

Az első a szerotonin-túlfeszültség, amely arról szól, hogy megszokjuk azt a gondolatot, hogy egyes tápanyagokat meghatározott mennyiségben fogyasszunk. A reggeli álljon fehérjéből és szénhidrátból, az ebéd fehérjéből és rostokból, a vacsora pedig szénhidrátból. Ne felejtsük el, hogy a szénhidrát minőségi legyen. Például teljes kiőrlésű tészta, pékáru, édesburgonya, hüvelyesek.

Az első fázis két hétig tart, amelyet egy hat hetes, úgynevezett balansz fázis követ. Tulajdonképpen ugyanaz, mint az első fázis, a különbség az, hogy itt a vacsoránál a szénhidrát mellé fehérjét fogyasztunk. Ezzel a hathetes fázissal tudjuk szinten tartani a szerotonint szervezetünkben.

A harmadik fázist úgynevezett szerotoninkontrollnak nevezzük, amelynek lényege, hogy az előző nyolc hétben folytatott diétánkat természetes szokásokká alakítsuk, hogy a szerotoninszint a szervezetünkben ne csökkenjen, ezáltal elkerülve a depressziót, szorongást, alvási zavarokat és a túlevést.

A táplálkozási szokások megváltoztatása és a rendszeres testmozgás segít a depresszió elkerülésében. Gyógyszerek helyett fogyasszunk természetes gyógynövényeket, mint például az orbáncfű és a ginkgo biloba.

Forrás: Róka Eszter

Ezek érdekelhetnek még

2022. Április 13. 21:13, szerda | Életmód

Életmód: Mi mindenre jó a moringa?

Életmód rovatunk mai számában egy nálunk egyelőre kevésbé ismert, de annál egészségesebb táplálékkiegészítőt veszünk szemügyre. Lássuk hát, mi is az a moringa és mi mindenre jó?

2022. Március 30. 21:07, szerda | Életmód

Miért nem szeretjük a szomorú dalokat?

Sokan irtóznak a szomorú, melankolikus zeneszámoktól, és mint kiderült, ennek tudományos magyarázata is van már. Állítólag a választ az emlékekben kell keresnünk.

2022. Március 21. 21:54, hétfő | Életmód

Jógaterápia - más, mint a klasszikus jóga?

Bogi kollégánk Életmód rovatának következő részében a jógára, egészen pontosan annak egy specifikus elemére, a jógaterápiára összpontosítunk. Kezdjük a legelején: valójában mi a jóga?

2022. Március 03. 21:37, csütörtök | Életmód

Új felfedezések az autizmus háza táján

Kiderült, hogy az autizmust teljesen másképp kell diagnosztizálni a férfiaknál és a nőknél. Az eddigi kutatások szinte mindig csak a férfiakat vette alapul.