2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2023. Június 20. 17:19, kedd | Kzélet
Forrás: teraz.sk

Zuzana Čaputová nem indul újra az elnökválasztáson

Zuzana Čaputová nem indul újra az elnökválasztáson

Azzal indokolta, hogy nem lenne elég ereje egy újabb mandátumhoz. Saját szavai szerint őszintén átgondolta döntését, és az okok is nyomósak.

Zuzana Čaputová elnök asszony nem indul újra a jövő évi államfőválasztáson. Ezt kedden jelentette be az elnöki palotában.

"Kérem, ne vegyék a döntésemet, hogy nem indulok, annak bizonyítékaként, hogy nem lehet tisztességgel sikerrel járni. Lehet vele választásokat nyerni, mandátumot teljesíteni és a legmegbízhatóbb politikusnak maradni" - mondta Čaputová.

Kifejtette, hogy nem lesz elég ereje egy újabb mandátumhoz. Saját szavai szerint őszintén átgondolta döntését, és erősek az okai. Azzal, hogy nem indul, nem adja fel az eszméit és az azokba az értékekbe vetett bizalmát, amelyeknek eddig szakmai és magánéletét alárendelte. "Próbáltam segíteni a demokráciát és az igazságosságot Szlovákiában az elnöki mandátumom előtt, alatt és után is" - mondta az államfő.

Azt mondja, amit négy évvel ezelőtt megígért, azt még mandátuma lejárta előtt teljesíteni fogja. Arra fog törekedni, hogy a béke, a tisztesség, a tényszerűség és az alkotmányosság pillére legyen. Čaputová szerint Szlovákia sorsa nem egy személyen múlik. Bölcs és empatikus, energikus emberek indultak a helyhatósági választásokon, indulnak a parlamenti választásokon, és nincs ok arra, hogy ez ne így legyen az elnökválasztáson is.

"A tisztességes és értékalapú politikát csak akkor győzzük le, ha már nem hiszünk benne. Én még mindig hiszek benne. A döntésem személyes döntés, hiszen a kellő erő megléte jelentősen meghatározza a közszolgálat minőségét" - mutatott rá.

Az elnök asszony továbbra is emberséggel és empátiával fogja végezni a munkáját, mert ez a munka az emberekért van. Čaputová szerint az elmúlt négy év alatt sok jó dolgot sikerült elérni.

A TASR-nek adott nyilatkozata szerint a legtöbb politikai párt egyelőre nem érdeklődik az elnöki pozíció iránt. Számukra jelenleg a szeptemberi előrehozott parlamenti választások élveznek prioritást. Egyes pártok a jelenlegi államfő döntésére is vártak. Az SaS például kijelentette, hogy Čaputová mellett áll ki, de méltó utódjaként Ivan Korčok ex-külügyminisztert tudja elképzelni.

Az elnök mandátuma 2024-ben jár le. Az államfőt a Szlovák Köztársaság polgárai közvetlen és titkos választásokon választják meg öt évre. Elnökjelöltet a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának legalább 15 tagja vagy a polgárok javasolhatnak a választásra jogosultak legalább 15 000 aláírásával ellátott petíció alapján.

Forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.