2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2020. Július 03. 11:00, péntek | Helyi
Forrás: TASR

Zuzana Čaputová államfő eddig hatszor gyakorolt kegyelmet

Zuzana Čaputová államfő eddig hatszor gyakorolt kegyelmet

Zuzana Čaputová államfő elnöksége első évében 1543 kegyelmi kérelem érkezett az elnöki hivatalba, ezek közül hatot teljesített. Erről a közösségi hálón tájékoztatott csütörtökön - írja a TASR.

„Ha megkérdezik tőlem, hogy mely, a hivatalommal összefüggő döntések a legnehezebbek, azt válaszolom, hogy az egyik mindenképpen a kegyelmi kérvények elbírálása. Mindegyik eset rendkívüli, hiszen konkrét emberek konkrét sorsáról van szó. Ennek megfelelően rendkívüli figyelmet szentelek az egyes kérvényeknek” – írta Čaputová, hozzátéve: kollégáival közösen csütörtökön is ilyen kérvényekkel foglalkozott.

Az államfő kifejtette: a segítőivel minden körülményt megvizsgálnak, beleértve az elítélt és a hozzátartozói aktuális élethelyzetét és egészségi állapotát. Állásfoglalást kérnek az illetékes hivataloktól és önkormányzatoktól, áttanulmányozzák a bírósági döntések indoklásait, a bűnelkövető előéletét, megvizsgálják az indítékait is. „Megvitatjuk, hogy a büntetés végrehajtása nevelő hatással van-e az elkövetőre, valamint azt is, hogy képes lesz-e normális életvitelt folytatni, támogatni a családját és a gyerekeit, és képes lesz-e a társadalom hasznos tagjává válni” – részletezte az elnök asszony.

Hozzátette: a kérvények többségét a szigorú elbírálás után el kell utasítaniuk, de ha van megfelelő indok a kegyelemgyakorlásra, az mindig örömmel tölti el, hiszen ez azt jelenti, hogy egy ember és a családja számára véget ér a hosszú évek óta tartó, fájdalmas trauma, az illető pedig esélyt kap egy jobb életre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Április 18. 10:44, csütörtök | Helyi

Program: Komáromi napok 2024

A Komáromi napok már kopogtatnak az ajtónkon, és a Duna szlovákiai oldalán, Komáromban változatos programokkal várják a jó zene, az ételek, a kultúra és a szórakozás szerelmeseit.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.