2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2023. Február 17. 09:57, péntek | Világ
Forrás: teraz.sk

Zelenszkij kizárta, hogy Ukrajna területekről mondjon le

Zelenszkij kizárta, hogy Ukrajna területekről mondjon le

Zelenszkij ugyanakkor kijelentette, hogy a várható orosz tavaszi offenzíva már elkezdődött, és több irányból érkeznek majd orosz támadások.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kizárta, hogy Ukrajna egy esetleges békemegállapodás részeként átadja területét Oroszországnak. Zelenszkij ezt a BBC brit hírállomásnak mondta egy csütörtökön megjelent interjúban – olvasható a teraz.sk oldalon.

Az ukrán elnök rámutatott: ha úgy döntenek, hogy feladják területük egy részét, az azt jelentené, hogy Oroszország folyamatosan visszatérne Ukrajnába, hogy újabb területeket hódítson el. „Bármilyen területi kompromisszum meggyengítene bennünket, mint államot. De nem magáról a kompromisszumról van szó... A kérdés az, hogy kivel? (Vlagyimir orosz elnökkel) Putyinnal? Nem, mert nincs bizalom (részünkről)" - mondta. Zelenszkij ugyanakkor kijelentette, hogy a várható orosz tavaszi offenzíva már elkezdődött, és több irányból érkeznek orosz támadások. Mindazonáltal úgy véli, hogy az ukrán erők mindaddig ellenállnak az orosz előrenyomulásnak, amíg nem indítanak ellentámadást.

Ebben a szellemben ismét fegyvert kért a szövetségesektől. „Természetesen a modern fegyverek felgyorsítják a békét. A fegyver az egyetlen nyelv, amelyet az oroszok értenek” – mondta. Zelenszkij a múlt héten európai körúton vett részt, melynek során modern fegyvereket kért az orosz inváziós erők elleni harchoz. Londonban vadászgépeket kért brit tisztviselőktől. Rishi Sunak brit miniszterelnök ezzel kapcsolatban semmit sem zárt ki. Kijev ugyanakkor arra kéri a szövetségeseket, hogy gyorsítsák fel a már beígért fegyverek, köztük a modern harckocsik szállítását. Az ukrán vezető felhívta a figyelmet Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnökre is, aki azzal fenyegetőzött, hogy támogatja Oroszországot az ukrajnai háborúban, ha Fehéroroszországot megtámadják.

Zelenszkij azonban reméli, hogy Fehéroroszország nem csatlakozik a háborúhoz. "Ha igen, harcolni fogunk és túléljük" - mondta. "Óriási hiba lenne, ha megengednénk Oroszországnak, hogy ismét fehérorosz területet használjon támadásra" – tette hozzá.

forrás: teraz.sk
kép forrása: wikimedia.org

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.