2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2020. December 14. 16:32, hétfő | Világ
Forrás: TASR

Z. Čaputová: Ferenc pápa azt üzeni Szlovákiának, hogy tartsunk ki

Z. Čaputová: Ferenc pápa azt üzeni Szlovákiának, hogy tartsunk ki

Ferenc pápa azt üzente Szlovákiának, hogy küzdjön, és tartson ki a koronavírus elleni harcban - tudatta Szlovákia elnöke, Zuzana Čaputová a pápával való vatikáni találkozója után.

Az elnök meghívta Ferenc pápát Szlovákiába, aki azt elfogadta, de elmondta, kénytelen lesz alkalmazkodni az aktuálisan kialakult helyzethez. „Látogatási szándéka őszinte volt,” mondta az államfő. Hozzátette azonban, hogy minden a járványhelyzettől és a pápa egészségügyi állapotától függ. Čaputová a Pontifexet idézte, aki azt mondta, válsághelyzet után semmi sem marad a régi. „Ezért fontos, hogy mindenki összefogjon a világ egyesítéséért és így szembe tudjunk nézni az előttünk álló kihívásokkal,” folytatta az elnök. Végül kiemelte, hogy Ferenc a találkozón a nők különleges szerepéről beszélt a politikában. „Szó szerint azt mondta, hogy a nők közelebb állnak az élethez az anyaság miatt és ezért játszhatnak talán fontosabb szerepet a helyzet elsimításában és a világ országainak egyesítésében,“ zárta le Čaputová.

Az elnök négy hatalmas adventi gyertyát vitt a pápának, melyek a hátrányos helyzetű emberek védett műhelyéből származnak. A gyertyákat újrahasznosított anyagból készítették, ugyanis a klímaváltozás a pápa szívügye. A pápának ajándékozott továbbá egy képet is Szűz Máriáról, aki Szlovákia védőszentje. A tudósoktól 10 000 PCR koronavírus-tesztet vitt az elnök. „A pápa és a Szentszék gondoskodnak a hontalanokról, illetve kórházuk is van, ahol ellátják őket. Nekik szántuk adományainkat ezekben a nehéz időkben,“ magyarázta az államfő. Čaputová Vatikánban találkozott Paul Richard Gallagher érsekkel, a Szentszéki Államtitkárság államközi kapcsolatokért felelős titkárával is.

Címkék: Caputová, Pápa, Vatikán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.