2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Augusztus 25. 08:37, péntek | Világ
Forrás: aktuality.sk

Vlagyimir Putyin kommentálja Jevgenyij Prigozsin halálát

Vlagyimir Putyin kommentálja Jevgenyij Prigozsin halálát

Az orosz elnök megtörte hallgatását a szerdai eseményekkel kapcsolatban. Elmondása szerint csütörtök reggel értesült a repülőgép-szerencsétlenségről.

Jevgenyij Prigozsin, jobbkeze, Dmitrij Utkin és nyolc másik ember vesztette életét a magánrepülőgép szerdai lezuhanásában. Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön beszélt először nyilvánosan az esetről.

Mint mondta, az első jelek arra utalnak, hogy a Wagner-csoport alkalmazottai voltak a gépen. Prigozsin haláláról azonban az orosz hatóságok hivatalosan még nem adtak tájékoztatást. A Rosaviation szövetségi légügyi szolgálat tegnap közölte, hogy az utasok között volt egy Jevgenyij Prigozsin nevű és vezetéknevű férfi.

Putyin ma részvétét fejezte ki az elhunytak családjainak: "Mindenekelőtt őszinte részvétemet szeretném kifejezni az összes áldozat családjának". Prigozsint "tehetséges üzletembernek" nevezte. A Kreml vezetője televíziós beszédében elmondta továbbá, hogy a nyomozók vizsgálni fogják a történteket, de Prigozsin Embraer Legacy 600 típusú repülőgépe lezuhanásának okainak megállapítása még eltart egy ideig.

Putyin az orosz televízióban azt is állította, hogy csak csütörtök reggel értesült a repülőgép lezuhanásáról.

Az orosz elnök emlékeztetett arra, hogy Prigozsin csak tegnap tért vissza Afrikából, ahol számos megbeszélést folytatott az ottani tisztviselőkkel. A Wagner-család az orosz külpolitika egyik alappillére volt, mivel segített uralkodókat vagy rezsimeket hatalmon tartani Szíriában, Maliban, a Közép-afrikai Köztársaságban és Líbiában, cserébe a kedvezményes ásványkincs-használati jogokért.

Egy bonyolult sorsú férfi, aki súlyos hibákat követett el az életben.
Putyin tisztelettel adózott a "séfjének" nevezett ember előtt - ezt a becenevet Prigozsin a Kreml vendéglátóipari szolgáltatásainak biztosítására kötött jövedelmező szerződéseknek köszönhetően érdemelte ki.

"Régóta ismerem Prigozsint, az 1990-es évek eleje óta" - emlékezett ma a Kreml vezetője. "Bonyolult sorsú ember volt, aki súlyos hibákat követett el életében" - mondta Putyin a néhai Wagner-főnökről. Kiemelte, hogy ugyanakkor "eredményeket ért el".

Emlékeznünk kell arra, hogy a szovjet korszakban - 1981-ben - Prigozsint rablás és testi sértés miatt 12 év börtönre ítélték. Azonban 1990-ben szabadult. Kilenc évet ült tehát szovjet börtönben.

Putyin olyan embereknek nevezte Wagneréket, akik jelentősen hozzájárultak az ukránok elleni harchoz. "Emlékszünk erre, és nem fogjuk elfelejteni" - jelentette ki. Mindeközben Wagneréknekk számos ember, köztük civilek is a lelkiismeretükön száradnak, akiket megöltek. Ők 2014 óta harcolnak az ukrán fronton.

Forrás: aktuality.sk

Címkék: orosz, Prigozsin, Putyin

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.