2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Június 16. 11:00, kedd | Helyi
Forrás: TASR

Vita a koalícióban a vasárnapi boltzár miatt.

Vita a koalícióban a vasárnapi boltzár miatt.

A koronavírus elleni védekezés olyan fázisába léptünk, amikor a megszorító intézkedések fenntartása állandó magyarázkodással jár.

A szakértők és a kormányfő nagyon óvatosak az intézkedések enyhítésével kapcsolatban. Az óvatosság sokak szerint politikai motivációt rejt.

Ondrej Dostál, Radovan Kazda (mindketten SaS) és Ján Benčík (Za ľudí) képviselők felszólították Ján Mikas tisztifőorvost, hogy adjon ki egy rendeletet, amellyel eltörli a vasárnapi boltzárat, illetve a vasárnapi szanitációs napot. A kormánypárti képviselők arra hivatkoznak, hogy az intézkedés alkotmányellenes lehet. Politikai célokat is megbújni vélnek az intézkedés mögött. Folyamatban van a társadalmi vita a vasárnapi boltzárról. Többen is helyesnek tartanák, ha ez az állapot a vírus legyőzése után is fennmaradna. Tehát a boltok nagy része vasárnaponként kötelezően zárva maradna.

A közegészségügyi hivatal ezeket az állításokat elutasítja és megnevezett több olyan szempontot, amely miatt vasárnapra esett a választás. A hivatal szerint a jelenlegi vírushelyzet megköveteli, hogy gyakrabban fertőtlenítsenek az üzletekben. Normális helyzetben havi egy szanitációs nap van előírva. Ez persze esetenként változhat, de a havi egy a jellemző. A szóvivő rámutatott arra, hogy sok bolt vasárnap eleve rövidített nyitjatartással működik, vagy ki sem nyit. Ilyen szempontból indokolt volt a hét utolsó napjának megjelölése a feljebb említett célokra. A közegészségügyi hivatal minden döntést a közegészségügyi szabályok betartása mellett és a szakértői konzílium jóváhagyásával, az aktuális állapothoz mérten hoz meg - zárta le a Daša Račková a közegészségügyi hivatal szóvivője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Április 18. 10:44, csütörtök | Helyi

Program: Komáromi napok 2024

A Komáromi napok már kopogtatnak az ajtónkon, és a Duna szlovákiai oldalán, Komáromban változatos programokkal várják a jó zene, az ételek, a kultúra és a szórakozás szerelmeseit.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.