2022. május 18, szerda - Erik, Alexandra

Hírek

2022. Május 11. 09:48, szerda | Világ
Forrás: Al Jazeera • AFP • TASR

Véletlen találat vagy célzott támadás ölte meg a palesztin újságírónőt?

Véletlen találat vagy célzott támadás ölte meg a palesztin újságírónőt?

Az ügy kivizsgálását már az ENSZ is sürgeti.

Az ENSZ emberjogi biztosának hivatala egy szerdai közleményében írja: “Meg vagyunk döbbenve.” A hivatal Sirina abu Akla palesztin-amerikai riporter halála körülményeinek azonnali és transzparens kivizsgálását sürgeti. A tragikusan elhunyt újságíró az Al-Jazeerának dolgozott éppen, amikor halálos találat érte. Az AFP hírügynökség anyagát a TASR vette át a mai nap folyamán, ebben pedig az áll, hogy az ENSZ “szörnyülködve fogadta az újságírónő halálhírét”. abu Akla éppen egy izraeli katonai műveletről tudósított, amikor életét vesztette. “Követeljük az ügy mihamarabbi és transzparens kivizsgálását, a bűnösöket pedig meg kell büntetni,” írta Twitterén az ENSZ emberjogi biztosának irodája, amely már meg is kezdte a helyszíni nyomozást.

Az ügy felgöngyölítésére szólított fel az USA és az Európai Unió is. Az 51 éves újságírónőt a fején érte a halálos golyó, éppen akkor, amikor egy, az izraeli hadsereg és palesztin fegyveresek között kialakult tűzpárbajról tudósított a Jordánia nyugati partjainál fekvő Jenin városából. A tűzpárbajban megsérült a riporter munkatársa is, az ő állapotát azonban sikerült stabilizálni. Az Al-Jazeera szerint egy célzott katonai műveletről van szó, elmondásuk szerint az izraeliek tervezték a riporter elleni támadást. A hírügynökség ezért felszólította a nemzetközi szervezetet, hogy vonják felelősségre az izraeli félt. Naftali Bennet, izraeli elnök elutasítja a vádakat. Az AFP beszámolója szerint az államfő váltig állítja: a riporter halálát okozó találat a palesztin állások irányából érkezett.

A The Times of Israel beszámolójában a zsidó állam hadserege csak annyit fűzött az ügyhöz, hogy a Jeninben található menekülttáborban lefolytatott művelet során az izraeli hadsereg felfegyverzett palesztin csapatok kereszttüzébe került, sőt robbanóanyagokkal is dobáltak rájuk, így értelemszerűen viszonozták a támadást. A hadsereg határozottan elutasítja azokat a vádakat, miszerint katonáik célzott lövéseket adtak volna le az 51 éves Sirina abu-Aklára.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 17. 10:04, kedd | Világ

Oroszország figyelmeztette az USA-t

Moszkva azt üzente Washingtonnak, hogy ha rövid időn belül nem állnak le az ukránok felfegyverzésével, annak beláthatatlan következményei lehetnek.

2022. Május 16. 10:34, hétfő | Világ

Tudomány: sikerült életet csempészni egy ember szemébe a halálát követően

Egyszerre félelmetes és csodálatos sikert aratott egy amerikai kutatócsoport, amelynek sikerült érzékelhető jeleket mérnie egy elhunyt páciens retinasejtjeiben.

2022. Május 16. 10:10, hétfő | Világ

ISW: Az orosz erők állítólag feladták az ukrán csapatok bekerítésének tervét

Az orosz hadsereg inkább Szjevjerodonyeck városának elfoglalására összpontosít a továbbiakban.

2022. Május 14. 04:58, szombat | Világ

Ezen a napon: május 14. • Aláírják a Varsói Szerződést

Nem egy klasszikus, eseménydús napról van szó, ha május 14-t emlegetjük, mi mégis megpróbáljuk összeszedni a történelem legérdekesebb, mai napra datálható eseményeit.