2023. szeptember 29, péntek - Mihály

Hírek

2023. Szeptember 13. 09:48, szerda | Világ
Forrás: teraz.sk

Velence jóváhagyta az egynapos turisták belépőjét

Velence jóváhagyta az egynapos turisták belépőjét

A velencei városi tanács megszavazta a kísérletet, és jövő tavasszal elindítja azt. A belépődíjas rendszerről már régóta vitatkoznak, de a bevezetése eddig késett.

Az olaszországi Velence városának tisztviselői kedden jóváhagyták, hogy a zsúfolt történelmi belvárosban a kirándulóknak öt eurós kísérleti díjat kelljen fizetniük. A lépés hetekkel azután történt, hogy az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) figyelmeztetett, hogy a város felkerülhet a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára. A TASR az AFP hírügynökségtől vette át a jelentést.

Velence városi tanácsa megszavazta a kísérletet, és jövő tavasszal indítja el azt. A testület már régóta vitatja a belépődíj-rendszert, de eddig elhalasztotta a bevezetését. A kritikusok szerint azonban ez kevéssé fogja megakadályozni a városba minden évben özönlő turistahordákat.

Az egy napra érkező turisták öt eurót fizetnek majd a történelmi belvárosba való belépésért. A velencei lagúnában fekvő városházának már most is több millió látogatót kell szabályoznia, akik a Szent Márk teret, a Rialto-hidat vagy a számtalan festői csatornát szeretnék megnézni.

Az UNESCO júliusban arra figyelmeztetett, hogy Velencét "visszafordíthatatlan" károk fenyegetik egy sor jelenség, például a tömegturizmus és az éghajlatváltozás miatt, és azt javasolta, hogy a várost vegyék fel a veszélyeztetett örökségek listájára.

"Ez az első lépés" - mondta Luigi Brugnaro polgármester arról a szavazásról, hogy a turistáknak, akik nem Velencében töltik az éjszakát, díjat kell fizetniük.

A kritikusok azonban - többek között a városi tanácsosok között - azt mondják, hogy talán egy 50 eurós díj számított volna, de egy öt eurós nem.

A hivatalos adatok szerint tavaly mintegy 3,2 millió turista éjszakázott Velence történelmi központjában - ez a szám nem tartalmazza az egynapos turisták ezreit.

A legalább egy éjszakát szállodában töltő turistáknak és a 14 éves és annál fiatalabb gyermekeknek nem kell fizetniük az öt eurós díjat.

A próba 2024-ben összesen mintegy 30 napig tart majd, főként a zsúfolt napokon, például a hosszú hétvégéken és az ünnepnapokon.

Forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 26. 10:14, kedd | Világ

Ezen a napon: Szeptember 26.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2023. Szeptember 14. 11:37, csütörtök | Világ

Újabb cápatámadás a szlovákiaiak által is látogatott üdülőhelyen

A nő túlélte a támadást, de közben elvesztette a karját. Az orvosok jelenleg is figyelemmel kísérik az állapotát.

2023. Szeptember 12. 14:05, kedd | Világ

Újabb holttest került elő egy ausztriai gleccseren

A rendőrség a holttestnél talált dokumentumok alapján úgy véli, hogy a férfi 52 éve - 1971-ben tűnt el.

2023. Szeptember 12. 12:55, kedd | Világ

Ezen a napon: Szeptember 12.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.