2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2020. December 07. 20:13, hétfő | Sport
Forrás: Nemzeti Sport / Šport

VB-selejtező: Magyarország Angliát és Lengyelországot kapta, Szlovákiának a horvátokon kell túljutnia

VB-selejtező: Magyarország Angliát és Lengyelországot kapta, Szlovákiának a horvátokon kell túljutnia

A szokásosnál több esélye lesz a magyar válogatottnak kijutni a rendhagyó módon télen rendezett világversenyre, de a csoport így sem lesz könnyű.

Kisorsolták a magyar labdarúgó-válogatott ellenfeleit a 2022-es katari világbajnokságon való részvételről döntő európai selejtezőkre. A 18:00-kor Zürichben tartott sorsolást közönség a koronavírus miatt közönség nélkül tartották, csak a többek közt a római legenda, Daniele de Rossi vagy a holland Rafael van der Vaart jelent meg.

Ami már biztos a harmadik kalapból való húzás óta, hogy az I csoportban Anglia és Lengyelország lesznek az ellenfeleink. A sorolás alapján gyengébb csapatok közül Albániát, Andorrát és San Marinót kaptuk meg. A válogatott valamivel nagyobb eséllyel vág neki a világbajnoki szereplésnek, de továbbra is érvényes, hogy egyenes ágon csak a csoportelső juthat tovább, a többiek klasszikus módon pótselejtezőt játszanak.

Röviden összefoglalva: ha Magyarország nem végez kijutást vagy pótselejtezőt érő helyen a csoportjában, akkor a vb-pótselejtezőhöz az kell, hogy a Nemzetek Ligája összesített rangsorában előtte álló csoportelsők közül (Belgium, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Wales, Ausztria, Csehország) legalább hat az első vagy a második helyen végezzen vb-selejtezős csoportjában. Ha ez összejön, az Európa-bajnokság után újra “vigaszágon” kerülhetünk ki egy világversenyre, a csoportbeosztások alapján pedig erre minden esélyünk megvan: Csehország és Wales egy csoportba került többek közt Belarusszal, ami azt jelenti, nem lenne túl nagy meglepetés, hogy ha ők jutnának ki az első két helyen onnan.
A tíz létező csoportban idén nem számíthatunk komolyabb rangadóra, a meccsek listáját itt tekinthetik meg.

Amennyiben a nemzeti 11 egyenes ágon kerülne ki, azt mindenképp bravúrként könyvelhetnénk el. Elég ha csak Angliát említjük, a szigetország válogatottja már hosszú évek óta a legerősebb csapatok közé tartozik. Ha ez nem volna elég, ott van a Robert Lewandowskival felálló lengyel csapat is. Mint tudjuk, Lewa az egyik, ha nem a legjobb csatár a Földön jelenleg. Albánia ugyanazon az Európa-bajnokságon volt kint utoljára, amin mi is, és bár Andorra és San Marino is kötelező három pontnak tűnik, előbbivel kapcsolatban azért talán mindenkinek felrémlik a válogatott történetének legnagyobb égése 2017-ből.

A rendőrségnek jó hír, hogy egyedül a balhéra mindig kapható angolokra kell figyelni, Lengyelországgal ugyanis legendásan testvéries viszonyban vannak a magyar szurkolók, Albániában pedig még utca is el van nevezve Hunyadi Jánosról.
A szlovák válogatott valamivel könnyebb csoportban találta magát, már ha létezik ilyen a futballban. Komolyabb ellenfélként biztosan Horvátországot, talán pedig Oroszországot jelölhetjük meg. Szlovénia, Ciprus és Málta talán nevezhetők legyőzhető csapatoknak. Bár, mint említettük, minden futballmeccs más. Még ha papíron néha jobb is az ellenfél, a focit mégiscsak füvön játszák.

Különlegesség, hogy először rendezik a világbajnoki selejtezőket úgy, hogy már lehet tudni, kik vannak kint a selejtezőkkel egy évben az Európa-bajnokságon, hiszen a kontinensversenyt a koronavírus miatt 2021 nyarára tolták.
A szokásoktól eltérően a 2022-es világbajnokság nem nyáron lesz, hanem decemberben játsszák le Katar klímája miatt, bár ez már a koronavírus előtt sem volt egyértelmű: a verseny odaítélése komoly korrupciógyanú mellett történt, a foci iránt amúgy nem különösebben érdeklődő 2,8 milliós országból ráadásul azóta is rendre kerülnek elő olyan hírek, amik szerint csak a töredékét vallják be az embertelen körülmények között dolgoztatott stadionépítő munkások halálának.

Címkék: 2022, Foci VB, Qatar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 15. 09:08, hétfő | Sport

NBA: Véget ért az alapszakasz, mutatjuk a rájátszás párosításait

Az NBA történetében először fordult elő, hogy az utolsó játéknapon három azonos mérleggel rendelkező csapat küzdött meg az összesített első helyért a konferenciában.