2024. április 24, szerda - György

Hírek

2023. Január 27. 08:28, péntek | Világ
Forrás: euronews.com

Úszó napelemekkel a klímaválság ellen

Úszó napelemekkel a klímaválság ellen

A 2023-as davosi Világgazdasági Fórumon (WEF) egyik fő témája az éghajlat volt. A megbeszélések nagyrészt azt a kérdéskört taglalták, hogy a feltörekvő technológiák hogyan segíthetik a klímaválság elleni harcot.

Miguel Stilwell, a világ egyik vezető energiaszolgáltatójának és befektetőjének, az EDP-nek a vezérigazgatója, akit a klímaválság leküzdéséhez szükséges technológiákról kérdezett az Euronews riportere, David Walsh.

Itt Davosban a legfontosabb napirenden lévő téma a klímaválság és a megugró energiaárak. Hogyan illeszkedik ebbe a EDP?

Az EDP egy globális megújulóenergia-cég, ezért úgy gondolom, hogy kritikus szerepet kell játszania ebben az energetikai átalakulásban. Úgy gondolom, hogy ez most valóban felgyorsult az ukrajnai háború következtében, és már nem csak környezeti hatása van, hanem energiabiztonsági is. Már több mint 20 éve a megújuló szektor szereplői vagyunk, és ebben az időszakban a világ számos részén fektettünk már be. Európa nyilvánvalóan az elsődleges piacunk. Ezért továbbra is azt tartjuk szem előtt, hogy alacsonyabb költségeket, energiabiztonságot és a kibocsátást is csökkenthessük.

A megújuló energia kulcsfontosságú az éghajlati válságnak kezeléséhez. Milyen figyelemre méltó munkákat végeznek ezen a téren?

Az elmúlt 20 évben a megújuló energiaforrások egyik vezető szereplője voltunk. Befektettünk szárazföldi szélenergiába, tengeri és napenergiába. És úgy gondolom, hogy az elmúlt néhány évben számos különböző újítást vittünk véghez, aminek köszönhetően az iparág élére kerültünk. Nagy portfólióval rendelkezünk Európában, Skóciában, Franciaországban és Lengyelországban, de most már az Egyesült Államokban is jelen vagyunk.

Nemcsak a mindenki által ismert klasszikus napelemekre fókuszálunk, hanem olyan innovatívmegoldásokra, mint a lebegő szolár panelek például gátakon vagy a tengerben – van is egy ilyen projektünk Szingapúrban. Szóval, úgy gondolom, hogy az EDP-nek van múltja, és igyekszik a lehető leghatékonyabban kihasználni a rendelkezésünkre álló infrastruktúrát, kombinálva a szél- és napelemek kínálta lehetőségeket.

És Európában? A közelmúltban avatták fel az Alqueva-gátat Portugáliában, ahol aztán problémák merültek fel az aszály miatt. Hogyan segít ez a kialakult helyzeten, valamint a portugál energiatermelésen?

Tavaly Portugáliában extrém szárazság volt, a legrosszabb az elmúlt évszázadban, de szerencsére most a dolgok jobbra fordultak., mivel sokat esik az eső. Mi nem csak kihasználjuk a portugáliai gátakat, hanem napelemeket építünk azokra. Az Alqueva Európa legnagyobb mesterséges gátja, ahol úszó napenergia létesült.

Tekintettel a klímaválságra, mi volt a legfőbb üzenete a davosi fórumon résztvevők számára?

Szerintem a kulcsüzenet az, hogy az energiaátmenet elengedhetetlen. Meg kell tennünk az energiaátállás, a klímaváltozás, az energiafüggetlenség és a költségek csökkentése érdekében.

Az idei davosi Világgazdasági Fórum január 16-20. között került megrendezésre Svájcban.

forrás: euronews.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.