2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2020. Október 07. 14:37, szerda | Világ
Forrás: BBC News

USA: kétpárti együttműködést szorgalmaz a demokrata elnökjelölt

USA: kétpárti együttműködést szorgalmaz a demokrata elnökjelölt

Nemzeti egységre szólított fel a pennsylvaniai Gettysburg-i kampányrendezvényén Joe Biden, demokrata párti amerikai elnökjelölt.

A keddi rendezvény az amerikai polgárháború (1861-1865) legvéresebb csatájának helyszínén került megrendezésre, amely a hajdani megosztottság tragikus emlékhelye is egyben. Itt mondta el híres beszédét 1863-ban Abraham Lincoln elnök, aki a polgárháború utáni egységről beszélt. Biden nem vont párhuzamot a jelenlegi helyzet és az amerikai polgárháború között, de kijelentette: "Az Egyesült Államok ma is „veszélyes helyzetben van. A koronavírus-járvány legyőzéséhez, majd a gazdaság újraépítéséhez kétpárti együttműködés szükséges."

Továbbá azt fejtegette, hogy az elmúlt hónapok megmozdulásait a „túlzó rendőri erőszak" és a „szívszorító faji egyenlőtlenség" váltotta ki. Hozzátette ugyanakkor, hogy a megmozdulásokon tapasztalt erőszak és gyújtogatás „tűrhetetlen". Szerinte a rend és a törvényesség összeegyeztethető a „faji igazságossággal". Mint fogalmazott, az Egyesült Államok képes túljutni a gazdasági és faji megosztottság évszázadain, amelynek gyökerei 400 évre, a rabszolgaság idejére nyúlnak vissza. Ismét fontosnak nevezte a fehér felsőbbrendűség eszméje elleni küzdelmet. Kijelentette, hogy ha megválasztják elnöknek, akkor Amerikában nem lesz helye a gyűlöletnek.

Bidennek, aki Barack Obama kormányzatának alelnöke volt két ciklusban, is a múlt hét óta immár negyedik, keddi koronavírus-tesztje is negatív lett. A demokrata párti elnökjelölt Gettysburg után, kedd este már a marylandi Hagerstownban kampányolt. Ott kijelentette: nem kellene megtartani az október 15-re, Miamiba tervezett második elnökjelölti vitát, ha Donald Trump elnök még mindig a koronavírussal küzd. Trump kampányszóvivője, Tim Murtaugh válaszul közleményben tudatta, hogy az elnök egészségesen ott lesz Miamiban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.