2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. Május 09. 18:41, hétfő | Magyarország
Forrás: HVG

Ursula von der Leyen Budapesten találkozik Orbán Viktorral

Ursula von der Leyen Budapesten találkozik Orbán Viktorral

Ma délután Budapestre érkezett Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, hogy Orbán Viktorral találkozzon. A tárgyalás témája az európai energiaellátás biztonsága lesz. Az esemény nem sajtónyilvános.

A HVG.hu úgy tudja, a felek közös sajtótájékoztatóval sem készülnek az eseményt követően. “Ursula von der Leyen hétfő délután Magyarországra utazik, hogy Orbán Viktorral találkozzon,” közölte a Twitteren Eric Mammer, az Európai Bizottság elnökének szóvivője.

A tweet szerint az európai energiaellátás biztonságával kapcsolatos kérdésekről fognak tárgyalni. A hvg.hu kérdésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnökének irodája arról tájékoztatott, hogy a megbeszélés nem sajtónyilvános, és a tárgyalás után a felek sem állnak ki, hogy tájékoztassák a nyilvánosságot. Az MTI-vel azt közölték, hogy munkavacsora keretében fognak tárgyalni a Karmelita kolostorban.

Von der Leyen valószínűleg azért tartotta fontosnak a személyes találkozót, mert még mindig nincs döntés az EU által javasolt hatodik szankciós csomagról. Magyarország azzal fenyegeti az EU-t, hogy nem szavazza meg a csomagot, míg “nem születik megoldás Magyarország energiabiztonságára”. Ezt Daniel Ferrie uniós szóvivő nyilatkozta a hétfői napon.

A HVG már korábban beszámolt arról, hogy a múlt hét szerdán bejelentett uniós szankciós csomagra válaszként egyből belengette Magyarország a vétót és bár az Európai Bizottság hajlandó lenne haladékot adni Magyarország számára – a legutóbbi értesülések szerint ez azt jelentené, hogy az embargó kihirdetése ellenére Magyarország 2023 végéig továbbra is vásárolhatna orosz nyersolajat.

Csakhogy Szijjártó Péter külügyminiszter, Kovács Zoltán államtitkár és végül Orbán Viktor kormányfő nyilatkozatai egyértelművé tették, hogy Budapest ennek ismeretében sem hajlandó megszavazni a szankciós lépést. Ezt éppen hétfőn erősítette meg újfent a külgazdasági és külügyminiszter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Január 25. 12:10, csütörtök | Magyarország

Hatalomátvételt kísérelt meg egy fegyveres csoport Magyarországon

A csoport tagjai többek közt azt is kijelentették, hogy le akarják tartóztatni a magyar kormány korábbi és jelenlegi tagjait.

2024. Április 18. 10:44, csütörtök | Helyi

Program: Komáromi napok 2024

A Komáromi napok már kopogtatnak az ajtónkon, és a Duna szlovákiai oldalán, Komáromban változatos programokkal várják a jó zene, az ételek, a kultúra és a szórakozás szerelmeseit.

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.