2022. május 18, szerda - Erik, Alexandra

Hírek

2022. Május 13. 22:08, péntek | Világ
Forrás: Reuters

Ukrajna: Eddig mintegy 210 ezer ukrán gyermeket deportáltak az oroszok

Ukrajna: Eddig mintegy 210 ezer ukrán gyermeket deportáltak az oroszok

Ukrajna pénteken tette közzé az adatot, mely szerint az országot megtámadó orosz katonák eddig nagyjából 210 ezer gyermeket hurcoltak el.

Ljudmjla Deniszova emberi jogi ombudsman szerint a gyerekek azon 1,2 millió ukrán közé tartoznak, akiket Kijev szerint akaratuk ellenére deportáltak. A Reuters nem tudta független forrásból ellenőrizni a Denisova által megadott számot vagy állításait, amelyeket nem támasztott alá bizonyítékokkal. A Kreml nem reagált azonnal a Reuters megkeresésére.

Moszkva tagadja, hogy szándékosan civileket deportálna, mióta elindította az általuk különleges katonai műveletnek nevezett háborút Ukrajnában, és azt állítja, hogy humanitárius segítséget nyújt azoknak, akik el akarják hagyni Oroszországot.

Az 1949-es genfi egyezmény, amelyek meghatározza a háborús konfliktusok során alkalmazott humanitárius bánásmód nemzetközi jogi normáit, tiltja a konfliktus során a civilek tömeges erőszakos áthelyezését a megszálló hatalom területére, háborús bűncselekménynek minősítve azt.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 17. 10:04, kedd | Világ

Oroszország figyelmeztette az USA-t

Moszkva azt üzente Washingtonnak, hogy ha rövid időn belül nem állnak le az ukránok felfegyverzésével, annak beláthatatlan következményei lehetnek.

2022. Május 16. 10:34, hétfő | Világ

Tudomány: sikerült életet csempészni egy ember szemébe a halálát követően

Egyszerre félelmetes és csodálatos sikert aratott egy amerikai kutatócsoport, amelynek sikerült érzékelhető jeleket mérnie egy elhunyt páciens retinasejtjeiben.

2022. Május 16. 10:10, hétfő | Világ

ISW: Az orosz erők állítólag feladták az ukrán csapatok bekerítésének tervét

Az orosz hadsereg inkább Szjevjerodonyeck városának elfoglalására összpontosít a továbbiakban.

2022. Május 14. 04:58, szombat | Világ

Ezen a napon: május 14. • Aláírják a Varsói Szerződést

Nem egy klasszikus, eseménydús napról van szó, ha május 14-t emlegetjük, mi mégis megpróbáljuk összeszedni a történelem legérdekesebb, mai napra datálható eseményeit.