2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Február 07. 12:13, kedd | Helyi
Forrás: 24.hu

Ukrajna 11 millió orosz nyelvű könyvet távolított el a könyvtáraiból

Ukrajna 11 millió orosz nyelvű könyvet távolított el a könyvtáraiból

A kelet európai ország tavaly ősz végéig eltávolította könyvtáraiból az orosz nyelvű-, illetve a szovjet korszakból származó könyveket.

Jevhenija Kravcsuk, az ukrán parlament humanitárius és információs politikával foglalkozó bizottságának helyettes vezetője közölte, hogy az eltávolított könyvek száma 19 millió volt, közülük 11 millió volt orosz nyelvű. Az ukrajnai parlament 2022 közepén hozott két törvényt, amelyek szigorúan korlátozzák az orosz könyvek és zenék terjesztését Ukrajna területén, hogy megszakítsák a két nemzet közötti kulturális kapcsolatokat, és reparálják azt a politikát, amely évszázadok óta elnyomja az ukrán identitást a kijevi kormányzat szerint.

„Általánosságban elmondható, hogy könyvtárainkban az orosz és ukrán nyelvű könyvek aránya rendkívül aggasztó.” – mondta Kravcsuk.

Kravcsuk elmondta, hogy az ukrajnai könyvtárakban található könyvek mintegy 44 százaléka orosz nyelvű, a többi ukránul vagy más európai ország nyelvén íródott. Ő úgy fogalmazott, hogy az ukrajnai könyvtárakban a könyvek orosz és ukrán nyelvű aránya rendkívül aggasztó. Az ajánlások szerint vannak olyan könyvek is, amelyek szerzői támogatták az Ukrajna elleni fegyveres agressziót, és ezek kivonása és törlése is javasolt.

„Ajánlások vannak olyan könyvek kivonására és törlésére is, amelyek szerzői támogatták az Ukrajna elleni fegyveres agressziót” – olvasható a Verhovna Rada, az ország parlamentjének honlapján közzétett nyilatkozatban, írja a 24.hu.

forrás: 24.hu

Címkék: könyv, orosz, ukrajna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Április 18. 10:44, csütörtök | Helyi

Program: Komáromi napok 2024

A Komáromi napok már kopogtatnak az ajtónkon, és a Duna szlovákiai oldalán, Komáromban változatos programokkal várják a jó zene, az ételek, a kultúra és a szórakozás szerelmeseit.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.