2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2020. Szeptember 16. 11:52, szerda | Bulvár
Forrás: MTI, ATEMPO

Újra a vinyl a menőbb: idén kevesebb CD-t adtak el, mint lemezt

Újra a vinyl a menőbb: idén kevesebb CD-t adtak el, mint lemezt

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl (bakelit) lemezeladás a CD-t Amerikában - adta hírül hétfőn a The Guardian brit napilap honlapja.

Az RIAA, tehát az Amerikai Lemezipari Szövetség adatai szerint a nyolcvanas évek után 2020-ban újra a vinyl-lemezek a piacvezetők, a lemezkiadás 62%-nak bevétele a vinyl eladásokból származott.

"A vinyl lemezek bevétele 232 millió dollár (70 milliárd forint) volt, ami a teljes fizikai lemezkiadás bevételének 62 százaléka. A vinyl először előzte meg egy ilyen periódusban a CD-t az 1980-as évek óta" - emelte ki a szövetség közleményében.
Persze ez az összeg csak a fizikai hanghordozók esetében ilyen magas, az összes rögzített zenei felvétel utáni bevételnek csupán a 4%-t teszi ki. Továbbra is a streaming uralja a piacot, erről tanúskodik a 4,8 milliárd dollárnyi bevétel, ami nagyjából a piac 85%-t teszi ki. Ez a tavalyihoz képest 5%-os emelkedést jelent, tehát a streaming egyre nagyobb szeletet harap ki a tortából. A digitális letöltések ideje azonban lejárt, az összbevételek csupán 6%-át tették ki 2020 első félévében. Amerika, de a világ többi része is egyre inkább a reklámmentes zenehallgatás felé tendál, így nem meglepő, hogy a prémium-előfizetők száma a tavalyi 58,2 millióval szemben idén már 72,1 millió volt.

A bakelit azonban kezd egyre nagyobb teret nyerni, hiszen a mai minőségi zenehallgatáshoz elengedhetetlen az egyediség, és a vinylek pontosan ezt biztosítják vásárlóiknak. Nem mellesleg menőn is néznek ki.
mti.hu/Atempo.sk/infocsallokoz.sk

Címkék: bakelit, CD, zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Február 05. 09:19, hétfő | Bulvár

Kiosztották a Grammy-díjakat

Taylor Swift Midnights című albuma nyerte el a legjobb vokális popalbumnak járó díjat.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.