2022. június 26, vasárnap - János

Hírek

2022. Május 16. 10:34, hétfő | Világ
Forrás: Science Alert

Tudomány: sikerült életet csempészni egy ember szemébe a halálát követően

Tudomány: sikerült életet csempészni egy ember szemébe a halálát követően

Egyszerre félelmetes és csodálatos sikert aratott egy amerikai kutatócsoport, amelynek sikerült érzékelhető jeleket mérnie egy elhunyt páciens retinasejtjeiben.

A kísérlet célja az volt, hogy az orvosok és tudósok pontosabb rálátással rendelkezhessenek az idegsejtek oxigénhiány miatti pusztulásának kérdésében. A kutatók elhunyt állatok és emberek vizsgálatakor bukkantak aktív retinasejtekre. Apró módosításoknak köszönhetően képesek voltak “feléleszteni” az elhalt sejtek kommunikációs képességét. A hír a Science Alert legfrissebb számában jelent meg.

A kutatók szerint a halál után a retina elektromos jeleket, úgynevezett b-hullámokat bocsáthat ki, ha fénnyel stimulálni kezdik azt. Ez a jelenség az élő retinában is megfigyelhető, és a látást lehetővé tévő makulasejtek rétegei közötti kommunikációt jelzi. Ugyanakkor ez volt az első alkalom, hogy egy elhunyt (emberi) donor szemei ilyen módon reagáltak a fényre.

A halál bekövetkezte után az emberi test bizonyos részeit fel lehet használni transzplantáció céljából, de sok múlik azon, milyen gyorsan sikerül megmenteni az adott szervet. 2018-ban a Yale Egyetem tudósai egy nem kis bravúrral kerültek címlapra: egy sertés agyát 36 órán át tartották életben az állat halála után. Mi több: még némi reakciót is ki tudtak vele váltani, amit egyes műszerek is érzékeltek. A kutatók úgy vélik, az itt felhasznált eljárás továbbfejlesztésével akár az emberi szem is visszahozható az életbe.

A kutatást a Utahi Egyetem és a Scripps Research tudósai vezették, akik a fent említett módosításoknak köszönhetően elérték, hogy a halál beállta után is szinkrontevékenységet mutassanak az oxigénhiány miatt egyébként már elpusztult sejtek. “Rávettük a retinasejteket arra, hogy beszéljenek egymással, ahogyan az élő szemben is teszik” nyilatkozta Frans Vinberg, a Utahi Egyetem specialistája.

Vinberg jelentős eredménynek nevezte, hogy a retinasejtek a halál beálltát követő ötödik órában is reagáltak a fényre. A sejtek közötti kulcsfontosságú b-hullám jelek az oxigénhiány következtében azonban szinte azonnal leálltak. A kutatók így próbáltak egy merészet és csökkentették az oxigénhiányt, aminek következtében az eredmények azonnal javulást mutattak. Nem kell megijedni, egyelőre szó sincs arról, hogy megtalálták volna a bölcsek kövét, a retinasejtek “újraélesztése” csak egy átmeneti folyamat volt, a sejtekbe ettől még nem költözött vissza az élet. A szem teljes működéséhez ennél sokkal bonyolultabb folyamatok beindítására van szükség, ennek esélye pedig szinte a nullával egyenlő.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 25. 16:14, szombat | Világ

VIDEÓ • Kilövői ellen fordult egy orosz rakéta

Tegnap jelent meg a military-portál.cz cseh weboldalon az a videófelvétel, amelyen állítólag orosz csapatok követtek el véletlen öngyilkosságot egy meghibásodott rakéta becsapódását követően.

2022. Június 25. 12:47, szombat | Világ

Ezen a napon: június 25. • 135 éve született Karinthy Frigyes

Az író, műfordító, kritikus, újságíró és humoristaként is legendás Karinthy 135 évvel ezelőtt éppen ma, június 25-én látta meg a napvilágot. És milyen jól tette, nem igaz?

2022. Június 23. 08:42, csütörtök | Világ

New York: Kilencszáz illegális motorbiciklit zúztak porrá a városban

Nem mindennapi látványban részesülhettek azok, akik a januárban kinevezett new york-i polgármester, Eric Adams első, közbiztonságot érintő intézkedésénél jártak.

2022. Június 21. 11:58, kedd | Világ

Ukrán belügy: Az oroszok Harkivig próbálják tolni a frontvonalat

Ezt Vadym Denysenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója nyilatkozta a Reuters értesülései szerint. Nyitókép: The New York Times