2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Július 05. 10:46, szerda | Kzélet
Forrás: Teraz.sk

Továbbra sem tudott dönteni a parlament Kollár lemondásáról

Továbbra sem tudott dönteni a parlament Kollár lemondásáról

A rendkívüli ülést Eduard Hegerhez közeli, pártonkívüli képviselők kezdeményezték Kollár egykori élettársa elleni bántalmazás ügye miatt.

Boris Kollárt, a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának (NRSR) elnökét (Sme Rodina) egyelőre nem bocsátják el hivatalából. Szerdán véget ért a Szlovák Köztársaság Országgyűlésének rendkívüli ülése a lemondatási javaslatról, mivel többszöri próbálkozás után sem érkezett elegendő képviselő az ülésterembe. A szerdai ülés második megkezdésére tett kísérlet során 55 képviselő jelent meg. A parlament nem volt határozatképes, ezért Grendel Gábor (OĽANO), az NR SR alelnöke berekesztette az ülést.

Már kedden (július 4-én) meg kellet volna születnie a döntésnek, de a parlament nem volt határozatképes. A parlament ügyrendje kimondja, hogy amennyiben a képviselők többsége az ülés kezdetét követő egy órán belül, majd az ülés másnapján sincsenek jelen, az elnök az ülést berekeszti.

A Kollár lemondására irányuló javaslatot benyújtó képviselők jelezték a parlamentnek, hogy nem tolerálják a családon belüli erőszakot. Más, nem minősített képviselők, az SaS és az OĽANO klub tagjai is aláírták az ülés összehívását.

Kollár kedden megismételte, hogy nem kíván lemondani. Közölte, fellebbezésének egyetlen oka az volt, hogy egyéves gyermeke életét és egészségét védte.

Az OĽANO vezetője, Igor Matovič korábban felszólította Kollárt, hogy kérjen bocsánatot kijelentéseiért, és felszólította a férfiakat, hogy ne verjék a nőket. Mivel Kollár kedden így tett, Matovič úgy reagált, hogy nem szavazza meg a lemondását. Peter Pellegrini kollégái, illetve az ĽSNS, a Republika és a Smer-SD képviselői nem jöttek el a szerdai ülésre.

A parlament vezetője sajtótájékoztatón elismerte, hogy 12 évvel ezelőtt megütötte volt élettársát, miután az megfenyegette gyermeküket. Elutasította a nő egyéb vádjait, és a rágalmazás mögött egy kampányt látott. Az állítólagos megfigyelésének esetével a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) ellenőrzésével foglalkozó parlamenti bizottság is foglalkozott. A titkosszolgálatok vezetője, Michal Aláč kizárta, hogy az SIS-t egy alkotmányos tisztviselő személyes céljaira használták volna. Kollar büntetőfeljelentést tett Richter és más, állítása szerint az ügy hátterében álló ismeretlenek ellen.

Forrás: teraz.sk

Címkék: kollár, parlament

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.