2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2023. Március 21. 08:52, kedd | Világ
Forrás: teraz.sk

Törökország felfüggesztette a szankciókkal sújtott áruk Oroszországba irányuló exportját

Törökország felfüggesztette a szankciókkal sújtott áruk Oroszországba irányuló exportját

A török kormány átadta a kereskedelmi vállalatoknak a külföldről származó tiltott áruk listáját, azzal az utasítással együtt, hogy március elejétől ne exportálják azokat Oroszországba.

Törökország felfüggesztette a szankciós áruk Oroszországba irányuló exportját. Ezt egy meg nem nevezett európai uniós tisztviselő és az Isztambuli Vas- és színesfémek Export Szövetségének vezetője, Cetin Tecdelioglu közölte kedd este. A TASR a Reuters hírügynökségtől vette át a jelentést.

A török kormány átadta a kereskedelmi vállalatoknak a külföldről származó tiltott áruk listáját, azzal az utasítással együtt, hogy március elejétől ne exportálják azokat Oroszországba - mondta Tecdelioglu. Nem számít, hogy ezek az áruk milyen országból származnak.

Egy meg nem nevezett uniós tisztviselő a Reutersnek elmondta, hogy Ankara szóban biztosította az Európai Bizottságot (EB) arról, hogy március 1-je után nem exportálnak Oroszországba olyan árukat, amelyeket uniós, amerikai vagy brit szankciók terhelnek.

A török kereskedelmi minisztérium nem kívánta kommentálni a nyilatkozatokat.

A Moszkva elleni szankciókat Oroszország ukrajnai inváziójára válaszul vezették be. Törökországból és más országokból azonban továbbra is lehetett ilyen árukat importálni, amire Washington válaszul figyelmeztetett a mikrochipek, vegyi anyagok és más olyan termékek exportjától, amelyeket Oroszország felhasználhat az ukrajnai háborúban.

Tecdelioglu emlékeztetett arra, hogy az export felfüggesztése nem vonatkozik a Törökországban előállított árukra. Az új török korlátozások azonban arra kényszerítik az orosz importőröket, hogy alternatív források után nézzenek például Kazahsztánban és más országokban.

A Reuters jelentése szerint az invázió kezdete és az év vége közötti hét hónapban legalább 2,6 milliárd dollár értékben exportáltak számítógépes és egyéb elektronikai alkatrészeket Oroszországba. Ezek jelentős része nyugati országokban gyártott alkatrész volt.

forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.