2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2020. Szeptember 21. 20:33, hétfő | Életmód

TOP1O: A világ legszebb természet alkotta helyei

TOP1O: A világ legszebb természet alkotta helyei

Eláll a lélegzeted, kikerekedik a szemed, leesik az állad.

A mai top tízes listánkon sorra vesszük a világ legszebb helyeit. A listán olyan helyek szerepelnek, amelyeket a természet alakított ki, tehát emberi kéz még csak hozzá sem érhetett. Vigyázat! A lista szubjektív, tehát amennyiben nem értetek egyet, bátran írjátok meg kommentben, nektek melyik helyek tetszenek legjobban a Földön. Kezdjünk is neki!


10. Palawan-sziget (Fülöp-szigetek)

Képzelj el egy olyan helyet, ahol a legtermészetellenesebb színek igazivá válnak. A sziklaformációk tökéletesen illenek a kristálytiszta vízbe. Hatalmas, hegyes párnákként fekszenek a türkiszkék selyemlepedőn. A környék telis-tele van lagúnákkal és erdőkkel, nem véletlen, hogy a világ legszebb szigete versenyen többször is első helyezést ért el. Civilizáció alig érintette, hajóval és repülőgéppel azonban megközelíthető. Flórája és faunája csodálatos, itt él például a lila parti rák.

9. Seljalandsfoss (Izland)

Izland legismertebb vízesései foglalják el a kilencedik helyet listánkon, világszinten is a leggyönyörűbbek közé tartoznak. A 60 méteres vízesést az Eyjafjallajökull nevű vulkanikus gleccser vize táplálja. A soha véget nem érő szivárványok földjeként emlegetett Seljalandfoss bónusza, hogy a zuhogó vízfal mögött egy barlang húzódik meg. Tisztára, mint a fantasy filmekben. A helyszín egyébként könnyen megközelíthető, egy közeli országútról pedig azok is jól láthatják, akiknek nincs idejük megállni. Bár kétlem, hogy volna ilyen.

8. Plitvicei tavak Nemzeti Park (Horvátország)

Végre egy hely, amit már többen is láthattunk. A Plitvicei Európa egyik legöregebb nemzeti parkja és nem mellesleg 1979-től az Unesco világörökség része. A park alapterülete 297 km2 tele vízesésekkel, zuhatagokkal, turisztikai útvonalakkal és kanyonokkal. A legkitűnőbb látványosság azonban kétségkívül a parkot keresztülszelő tavak sokasága, melyek pompázatos színkavalkádja csoda az emberi tekintet számára. A trükk nem más, mint az ásványok, a mikroorganizmusok és a napfény tökéletes elegye.

7. Algar de Benagil (Portugália)

A Portugália déli partjainál fekvő ékkő valamikor egy halászat-orientált régió volt. Manapság a vízibarlangok lánca már csak a turisták számára érdekes. Legkönnyebben a tenger felől közelíthető meg, kajakkal, hajóval vagy akár úszva is. Aki veszi a bátorságot, annak bizony csodálatos látványban lesz része, a színes sziklafalak, a puha homok és a gyönyörű víz kombinációja érezteti a látogatóval, hogy mennyire jelentéktelen az ember a természethez képest.

6. Moher-sziklák (Írország)

A sziklák, egy a napóleoni időkben lebontott erődről kapták nevüket, sajnos ma már csak egy őrtorony jelzi a valamikori építmény létezését. A partot őrző óriástömbök több, mint 20 madárfaj 30,000 egyedének adnak otthont. A kilátás lélegzetelállító, és a Moher-sziklákról szétnézve egyéb írországi természeti csodáknak lehetünk szemtanúi.

5. A Nagy-korallzátony és Whitehaven Beach (Ausztrália)

Mint tudjuk, ez a világ legnagyobb, élő organizmusaiból álló szerkezet, ebben az esetben a munkát a korallok végezték. A világ búvárainak számára kötelező, hiszen élővilága egyedi és lenyűgöző. Az érdeklődők találnak itt bálnát, delfint és bohóchalat is, de itt él a kérgesteknős és a vízicsikók kilenc különböző faja is. Nem beszélve a közelben fekvő Whitehaven Beachről, amely a világ egyik, ha nem a legszebb és legökobarátabb tengerpartja. A széles part 98%-át tiszta kvarchomok fedi, amely hófehér színt ad a pompás helynek, nem beszélve arról, hogy a lábunkat sem égeti.

4. Antilop-kanyon (Arizona, Egyesült Államok)

A navahó indiánok úgy nevezték ezt a helyet, hogy „ahol a víz átfut a sziklákon”. Persze a kanyon sokkal nagyszabásúbb, mint az őslakosok által kitalált megnevezés. Több évezred esőzései és árvizei alakították ki mai formáját. A kanyon falai azonban csak egy része az igazi attrakciónak: a napfény az, ami idecsalogatja a turistákat a világ minden részéről. A napsugarak tánca a kanyon falain tűzszerű látványt nyújtanak, vörösre festve magát az egész természeti csodát. Amennyiben úgy döntesz kedves olvasó, hogy meglátogatod az amerikai prérin húzódó kanyont, mindenképp a nyári hónapokat válaszd, a fényjáték ekkor éri el csúcsát.

3. Iguazú-vízesés (Argentína és Brazília)

A modern világ egyik leghíresebb természeti csodája a legnagyobb vízesés-rendszer a Földön, és mindenképp egyedinek mondható. Különlegessége, hogy a látogatók három országból is megközelíthetik a zuhatagokat. Argentína és Brazília mellett Paraguay is azon országok közé tartozik, amely látványosságként kínálja turistáinak az Iguazú-vízesést. Érthető, hiszen ami ilyen gyönyörű, azt meg kell osztani másokkal is. A vízesés egy részét nevezik az Ördög torkának…nem valami bizalomgerjesztő.

2. Moraine-tó (Alberta, Kanada)

A Banffi Nemzeti parkban található Louise falucskától csupán 14 km-re fekvő tó vizét gleccserek táplálják. A türkiszkék vizéről ismert tó sokáig a kanadai húszdollárost díszítette, így gyakran húszdolláros látványosságnak is csúfolják. Nem meglepő, hogy az egyik kedvenc helye a turisztika és hegymászás kedvelőinek. Ami extra löketet ad a helyszínnek, az a Sziklás-hegység tükörképe a megfelelő helyről nézve.



1.Salar de Uyuni sómező (Bolívia)

A világ legnagyobb sómezeje egy hatalmas végtelen tükröt képez az odalátogatók számára. A több, mint 10,000 km2 kiterjedésű világcsoda valamikor az őskorban még egy teljes értékű tó volt, ma már csak egy 10 milliárd tonnás sótömb. Nem mellesleg itt található a világ legnagyobb lítium-lelőhelye. Az élővilág természetesen nincs jelen olyan mértékben, mint az előző helyszínek esetében, de a sótenger tele van olyan kémiai anyagokkal, mint a magnézium vagy a bór. De, ami a legfontosabb, az egész fantasztikus látványt nyújt.


Címkék: top10, világ

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.