2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2021. Január 20. 16:17, szerda | Kzélet
Forrás: cas.sk

Több párt is elutasította a népszavazást kezdeményező Pellegrinit

Több párt is elutasította a népszavazást kezdeményező Pellegrinit

A Dobrá voľba, a KDH és a Spolu sem támogatja a Hlas-SD kezdeményezését, amely közös petíciós bizottság létrehozását és népszavazást szeretne az előrehozott választások ügyében.

A bizottságnak a napokban kéne létrejönnie, s már el is kezdenék az aláírásgyűjtést ahhoz a petícióhoz, mellyel a polgárok népszavazást kérvényeznének. A Hlas nem csupán ellenzéki pártokat, de non-profit szervezeteket is felszólított a csatlakozásra. A Dobrá voľba szerint a jelenlegi járványügyi helyzetben aláírást gyűjteni és kihasználni az emberek sorakozását az országos tesztelés alatt nem helyes és komolytalan hozzáállás.

„Ezért nem vehetünk részt és nem is fogunk részt venni ilyen tevékenységekben” – reagált a Dobrá voľba elnöke, Tomáš Drucker. Pellegrininek szánt válaszában kitért arra is, hogy az országnak új vezetőségre van szüksége. „Ha az Önök pártja a jövőben szeretne velünk együtt dolgozni, tekintve az eddigi személyes tapasztalatainkat, kész vagyok a közös munkához konstruktívan hozzáállni” – írta Drucker azzal, hogy olyan tevékenységeken, melyeken részt vesz a ĽSNS és a Smer-SD, ne számítsanak rájuk.

A KDH reakciója szerint a jelenlegi nehéz helyzet, amelyet a kormány helytelen kommunikációja okozott, Szlovákiának nem szolgál javára. „De népszavazással és más populista tevékenységekkel sem tudjuk legyőzni a világjárványt, és az ország gazdasági helyzetén sem javítunk. A Hlas-SD kezdeményezéséhez ezért nem csatlakozunk. A KDH mindig konstruktív megoldásokkal szeretne az embereken segíteni, és ezt szeretné az egység és társadalmi béke védjegyében” – nyilatkozta a TASR-nek Stano Župa, a KDH kommunikációs részlegének képviselője. A Spolu elnöke, Juraj Hipš közösségi oldalán reagált, hogy nem szeretne Pellegrinivel közös tevékenységeket tekintve politikai múltját.

„Az energiámat inkább a tanárok, diákok, tudósok, orvosok megsegítésére szeretném használni, hogy ezzel legalább egy kicsit segítsek a világjárvány legyőzésében. Ez közelebb áll hozzám, mint a kormány megbuktatását tervezgetni, melyben olyan emberek vannak mint Ön és a kollégái” – írta Hipš. Pellegrini ajánlatát a Progresívne Slovensko is elutasította. Ezzel ellentétben az SNS elnöke, Andrej Danko már jelezte, pártja csatlakozik a kezdeményezéshez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.