2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2023. Szeptember 04. 10:18, hétfő | Kzélet
Forrás: teraz.sk

Több mint 720 000 diák tér vissza az iskolába

Több mint 720 000 diák tér vissza az iskolába

Szlovákiában mintegy 507 000 diák kezdi meg az általános iskolát, további 215 000 pedig a középiskolát. Az új tanévtől különböző változások is életbe léptek.

Mintegy 720 000 diák tér vissza hétfőn az iskolapadba a 2023/2024-es tanévre. Az idei tanév során különböző változások kerülnek bevezetésre. Daniel Bútora oktatási miniszter Berezó (Brezová pod Bradlom) és Zólyom általános iskoláiban nyitja meg az új tanévet. Erről a TASR-t a Szlovák Köztársaság Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztériumának (MŠVaŠ) kommunikációs és marketing osztálya tájékoztatta.

Szlovákiában mintegy 507 000 diák lép be az általános iskolákba, további 215 000 pedig a középiskolákba. 60 058 tanuló ül majd először iskolapadba, azaz alapiskolai elsősök. Az oktatási minisztérium bejelentése szerint az új tanévben többek között fokozatosan bevezetik a támogató intézkedések rendszerét, a gyermekek hiányzásainak újfajta igazolását, valamint új anyagi és fogyasztási normákat és a diétás étkezések receptjeit. A tantervi reform is megkezdődik a kiválasztott általános iskolákban.

"Szeptembertől az új Nemzeti Tanterv (ŠVP) fokozatosan bevezetésre kerül 39 általános iskolában az első évfolyamtól. Az új tanterv bevezetése egyben az új oktatási tartalmakhoz kapcsolódó új módszerek és tanítási formák alkalmazását, valamint a támogató és motiváló, minden évfolyamra alkalmazható iskolai légkör megteremtését is jelenti" - közölte a tárca. Az általános iskola első és második évfolyamán az oktatás felosztása változatlan marad, ahogy a kilenc évfolyam is.

További 16 új regionális tanártámogató központot (RCPU) hoznak létre. Ezek elsődleges célja, hogy segítsék a tanárokat a tantervi reform bevezetését követő új oktatási formára való átállásban. A központok létrehozását és működtetését a nemzeti helyreállítási és alkalmazkodóképességi terv finanszírozza. Szeptembertől fokozatosan megkezdődik a támogató intézkedések rendszerének bevezetése is, amelynek célja a befogadási folyamat minőségének javítása, az esetleges szegregáció kockázatának csökkentése, illetve a testi és lelki egészség előmozdítása és a kockázatos magatartásformák kialakulásának megelőzése.

A hiányzások igazolására vonatkozó új szabályok is alkalmazandók lesznek. Mostantól, ha a tanuló általános vagy középiskolába jár, ez az időszak öt egymást követő tanítási napra nőtt. A kötelező óvodai nevelésben részesülő gyermek esetében ez az időszak mostantól hét egymást követő tanítási nap. A nem kötelező óvodai nevelésben részt vevő óvodás gyermekek esetében az oktatási törvény nem ír elő új határidőt.

Az iskolai étkeztetés területén a minisztérium új anyag- és fogyasztási előírásokat és recepteket adott ki a diétás ételekre vonatkozóan, így az iskolai étkezdékben helyet biztosít az egészségügyi korlátozásokkal élő gyermekek és tanulók étkeztetésének. Az iskolai étkezdéknek nincs erre vonatkozó jogi kötelezettsége, de a minisztérium igyekszik megadni a szükséges segítséget az iskoláknak, és népszerűsíteni a diétás étkezés lehetőségének bevezetésének szükségességét.

Forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.