2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Augusztus 20. 15:10, vasárnap | Kzélet
Forrás: tasr

Tavaly 17 embert mart meg kígyó, több esetben vipera volt a tettes

Tavaly 17 embert mart meg kígyó, több esetben vipera volt a tettes

A marás után röviddel sápadtság, gyengeség, izzadás, vérnyomásesés vagy felgyorsult pulzus jellemző.

A Pozsonyi Egyetemi Kórház Országos Toxikológiai Információs Központja (NTIC) tavaly 17 kígyómarást regisztrált. Ebből négy esetben a keresztes vipera volt a “tettes”, az egyetlen mérgező kígyó Szlovákiában, nyilatkozta a toxikológiai központ helyettes vezetője, Blažena Cagáňová.

A siklók tavaly nyolc embert martak meg, a toxikológiai központ szerint öt esetben nem sikerült a kígyót azonosítani. „2023. július 24-ig 18 kígyómarást regisztráltunk, ebből négyet vipera, hatot sikló okozott, nyolc esetben pedig a kígyót nem sikerült azonosítani” – tette hozzá a toxikológus.

Az NTIC szerint a marást követően gyakran látható a fogak nyoma, enyhe, fájdalmas duzzanat általában az első néhány órában jelentkezik. ,,A fájdalom továbbterjedhet az egész végtagra vagy törzsre, többnyire 48-72 óra elteltével. 24 óra elteltével a duzzanat általában kék színűre változik” – írják a központ honlapján. Előfordulhatnak még hólyagok és véraláfutások, vagy a nyirokcsomók megnagyobbodása is.

A marás után röviddel sápadtság, gyengeség, izzadás, vérnyomásesés vagy felgyorsult pulzus jellemző. Kísérő jelenség lehet még sokk, hányás, hasmenés vagy megnövekedett testhőmérséklet. A szakemberek szerint a tünetek sokfélesége függ a szervezetbe jutott méreg mennyiségétől, a marás helyétől, az érintett egészségi állapotától vagy az elsősegélynyújtás módjától. Az érintett személy túlzott fizikai aktivitása vagy a pánik, félelem súlyosbíthatja a tüneteket.

A kígyómarás után a személyt először meg kell nyugtatni, és ülő vagy fekvő helyzetbe kell helyezni. Az érintett testrészt rögzíteni kell, hogy a többi testrészbe lassabban kerüljön a méreg. A sebet óvatosan megtisztíthatjuk, de ne kezeljük. Kiégetni, kivágni szigorúan tilos, nem ajánlott a mérget kiszívni, valamint szorítót, jeget tenni a sebre. ,,Minden esetben a lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulni – hangsúlyozta a toxikológiai központ.

Címkék: kígyó, toxikológia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.