2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2020. December 21. 14:00, hétfő | Koronavírus
Forrás: Telex

Tájékoztatás az aktuális európai vírushelyzetről

Tájékoztatás az aktuális európai vírushelyzetről

Nagy-Britanniában vasárnapig 350 ezer embert sikerült beoltani a koronavírus elleni vakcinával, ennek ellenére az ország több részén szigorúbb intézkedések léptek érvénybe a korábbiaknál fertőzőképesebb vírusvariáns terjedése miatt. Németország is mélyponton van, ami a napi esetszámokat illeti, így az eddigi legszigorúbb rendeletek lépnek év végéhez érvénybe. Franciaországban, Ausztriában és Csehországban sem lazítanak. A legtöbb európai országban karácsonykor sem enyhülnek a koronavírus-járvány második hulláma miatt meghozott korlátozások, sőt több helyen további szigorítások lépnek érvénybe, tájékoztat a Telex.

Boris Johnson brit miniszterelnök Londonban és Délkelet-Anglia jelentős részén lefújta a karácsonyra ígért lazításokat az új fertőzésképesebb koronavírus-törzs megjelenése miatt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is vizsgálja már az új vírustörzset, eközben már több ország utazási korlátozásokat vezetett be az Egyesült Királyságból érkezőkkel szemben. Bár Nagy-Britanniában már megkezdődött a tömeges oltás, a szakemberek szerint még egyáltalán nem lehet hátradőlni, az év végi ünnepi időszakban pedig különösen figyelni kell a megelőző intézkedések betartására. Németországban is kritikus a helyzet. Hiába szerettek volna enyhíteni a korlátozásokon az ünnepekre, mivel még sosem volt ilyen magas a napi megbetegedések száma, kénytelenek szigorítani. Pénteken ugyanis újabb rekordot döntöttek a Tagesschau szerint: 24 óra alatt 30 277 új esetet regisztráltak, valamint 3500 eset kimaradt csütörtökről, ezeket is a péntekihez számolják, így 33 777 új fertőzöttről számolt be a Robert Koch Intézet. Továbbá 813-an hunytak el koronavírusban, így eddig összesen közel 25 ezren haltak bele a koronavírus szövődményeibe a németeknél. A Robert Koch Intézet vezetője, Lothar Wieler szerint a helyzet „még soha nem volt ilyen súlyos”.

Franciaországban kedden ért véget a hat hete bevezetett országos karantén, viszont a kormány szerint a járvány terjedése nem lassult annyira, mint várták, emiatt több korlátozás a karácsonyi időszakra is érvényben maradt. Ez azt jelenti, hogy a franciák újra igazolás nélkül hagyhatják el lakhelyüket, és utazhatnak az országon belül. A Deutsche Welle tájékoztatása szerint azonban este 8-tól reggel 6 óráig kijárási tilalmat vezettek be. Ezt egyedül december 24-én este oldják fel, de szilveszterkor például nem. A kormány az országos korlátozás enyhítése ellenére egy hétig tartó önkéntes karantént is javasolt az ünnepi összejövetelekre készülőknek.

Ausztriában november közepén tetőzött a járvány, s mivel azóta folyamatosan csökkent az esetek száma, december elején enyhítettek a járványügyi intézkedéseken. Azóta napi 2-3 ezer új fertőzést jelentenek. Sebastian Kurz kancellár azonban péntek este bejelentette az ország harmadik lezárását: december 26-tól egész napos kijárási korlátozás lesz országszerte, bezár a boltok többsége, és a németekhez hasonlóan a „közeli kontaktust igénylő szolgáltatások” sem nyithatnak ki. A sípályák viszont a tartományok döntései alapján továbbra is kinyithatnak december 24-től kezdve.

Csehországban csütörtökön 7600 új fertőzöttet regisztráltak, amely fele a november eleji tetőzésnek, viszont folyamatos növekedés eredménye. Andrej Babiš miniszterelnök hétfőn akar dönteni a karácsony alatti intézkedésekről. Babiš azt kéri a képviselőháztól, hogy hosszabbítsa meg egy hónappal a december 23-án lejáró szükségállapotot.

Címkék: európa, koronavírus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:09, péntek | Világ

Ezen a napon: Május 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Május 17. 09:50, péntek | Magyarország

Orbán: Imádkozunk, hogy Fico minél hamarabb felépüljön

Emlékszem, amikor Szerbiában lelőtték Zoran Djindjic volt miniszterelnököt. Európának azt a területét veszélyes régiónak tartották. Akkor mindenki megdöbbent és elborzadt - mondta Orbán Viktor.

2024. Május 16. 10:27, csütörtök | Sport

HARMADIK GYŐZELEM A VB-n: A szlovákok 4:0-ra verték Lengyelországot

Samuel Hlavaj kapus 20 védést mutatott be, és bemutatta első hibátlan mérkőzését.

2024. Május 16. 10:02, csütörtök | Rendőrségi

Kaliňák: A miniszterelnök állapota a műtét után stabil, de még mindig súlyos

A kórház szóvivője hozzátette, hogy két sebészcsoport öt órán keresztül operálta a miniszterelnököt. Jelenleg az intenzív osztályon ápolják.