2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Augusztus 27. 14:24, vasárnap | Kzélet
Forrás: startitup.sk

Szlovákiában a fiatal felnőttek több mint fele még mindig a szüleivel él

Szlovákiában a fiatal felnőttek több mint fele még mindig a szüleivel él

A szlovákiai fiatalok legfőbb pénzügyi álma, hogy saját ingatlanban éljenek.

Az Ipsos által az UniCredit Bank megbízásából végzett felmérésben a válaszadók 58%-a nyilatkozott így. A fiatal felnőttek több mint fele még mindig a szüleivel él. A megkérdezettek mintegy 16%-a él partnerével saját lakásban. A többiek lakótársakkal, kollégiumban vagy albérletben élnek.

A fiatalok pályájuk elején járnak, és 18 és 26 éves koruk között vagy még tanulnak, vagy első munkahelyükön dolgoznak, ami a jövedelmüket is befolyásolja. Ebben a korcsoportban az átlagjövedelem 700 euró, miközben a fiataloknak csak 33%-a rendelkezik állandó, teljes munkaidős állással ebben a korban, 9%-uk pedig vállalkozóként tevékenykedik. A többieknek részmunkaidős munkából, brigádolásból és a szülőktől származó jövedelemmel kombináltan van jövedelmük.

A felmérés szerint a 26 éves korig a fiatal felnőttek körülbelül egyharmada igényelhet jelzáloghitelt, mégpedig azok, akiknek állandó munkahelyük vagy aktív szakmájuk van. "Azonban még azok is, akik életüknek ebben a szakaszában, az iskolából az első munkahelyükre való áttérés után nem nélkülözhetik szüleik segítségét a saját ingatlan megszerzéséhez. A munkatapasztalat megszerzése után nő a havi jövedelem, és a jelzáloghitel is megfizethetőbbé válik" - mondta Zuzana Ďuďáková, az UniCredit Bank szóvivője.

Az UniCredit Bank banki adatai szerint a fiatalok valamivel később igénylik az első jelzáloghitelt. Leginkább 28-31 éves koruk körül, amikor már stabilizálódtak az első munkahelyükön és a jövedelmük is lehetővé teszi. Az ilyen igénylők akár 68%-a párkapcsolatban él. Ďuďáková szerint a fiatal pár és két társhitelező esetében könnyebb a helyzet a jelzáloghitel megszerzése szempontjából.

Még azok a fiatalok is, akik a munkaképes karrierjük elején állnak vagy még tanulnak, lassan kis összegben félretehetik a pénzt. Ďuďáková szerint ez néhány év múlva jó alapot képezhet a saját tőke számára, amelyből a lakás vételárának egy részét ki lehet fizetni. A felmérés szerint a szlovákiai fiatalok 45%-a már használ megtakarítási számlát, további 48%-uk pedig fontolgatja ezt.

Mama hotel még mindig a csúcson
A szlovákiai millenniumi generáció gyakran választja a "mama hotelt" - a szülőkkel való együttélést. Ezt erősíti meg az Eurostat felmérése, amely szerint a szlovákiai fiatalok csak harmincéves korukban hagyják el a szülői fészket - írja a SITA.

Annak ellenére, hogy az úgynevezett millenniumiak többségéről többnyire szüleik gondoskodnak, keresetükből még mindig viszonylag keveset takarítanak meg lakhatásra és a kapcsolódó költségekre.

A felmérés szerint a fiatalok mintegy ötöde egyáltalán nem tesz félre. Ez az oka annak, hogy sokkal később hagyják el a szülői házat, mint az Európai Unió más országaiban. Az okok sokfélék, többek között az alacsony jövedelem, a jelzáloghitelhez és a bérlakáshoz való korlátozott hozzáférés.

A szlovák fiatalok messze elmaradnak az Európai Unió országainak átlagától abban az életkorban, amikor elhagyják a szüleiket. Míg a fiatal nők európai átlagéletkora 25,5 év, a fiatal férfiaké pedig 27,4 év, addig a szlovák nők átlagosan 29,5 évesen, a férfiak pedig még később, 32 évesen hagyják el otthonukat.

Egyedül a horvátok hagyják el az otthonukat idősebb korban, 33 évesen. A finnek az első helyen állnak a függetlenség terén, már 21 éves korukban elhagyják a szülői házat. Így a fiatalok lakhatásáról, lakhatási költségeiről és - nagyrészt - élelmezéséről az iskola elhagyása után még sokáig a szüleik gondoskodnak. Ennek ellenére a fiatalok rendszeresen viszonylag kis összegeket takarítanak meg - derül ki a 365.bank felméréséből.

Még 100 eurót sem tudnak megspórolni
Több mint felük csak havi 100 eurót tud megtakarítani. Paradox módon egyötödük semmit sem tud megtakarítani, annak ellenére, hogy a szülői lakás előnyei az alacsonyabb megélhetési költségek formájában jelentkeznek. Egyharmaduk a túl alacsony jövedelmet hozza fel okként, 17%-uk pedig nem tartja fontosnak a megtakarítást. A 30 év alattiak közül tízből hatnak van legfeljebb 5 ezer eurós megtakarítása a számláján.

Számos oka van annak, hogy a fiatalok később hagyják el szüleiket. Az önkéntes döntésen túl, hogy tovább maradnak a családdal, szerepet játszik az is, hogy a lakhatás jelenleg kevésbé tűnik megfizethetőnek a fiatalok számára, mint mondjuk tíz-tizenöt évvel ezelőtt.

A teljes lakásárú jelzáloghitelek már a múlté, és az ingatlan árának legalább 20%-át kitevő saját megtakarítással kell rendelkezni. Az állami szociális bérlakások hiánya és a magánbérlakások rossz hagyományai szintén okai a családi fészek későbbi elhagyásának.

Forrás: www.startitup.sk

Címkék: fiatalok, lakás, mamahotel

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.