2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2022. Március 12. 13:37, szombat | Kzélet
Forrás: TASR

Szlovákia is árstabilitást vezet be egyes alapélelmiszerek esetében

Szlovákia is árstabilitást vezet be egyes alapélelmiszerek esetében

Ezt maga Samuel Vlčan mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter erősítette meg. A tárcavezető pénteken írta alá az árstabilitásról szóló, szlovákiai kereskedők képviselőivel kötött megállapodást.

Ez annyit tesz, hogy a nyilatkozatban található élelmiszerek árát egyetlen kereskedő sem növelheti a rendelet visszavonásáig. A nyilatkozatot a miniszter, Nadežda Machútová, a Szlovák Kereskedelmi Szövetség elnöke és Martin Krajčovič, a Modern Kereskedelem Szlovákiai Szövetségének (SAMO) elnöke írta alá. Valamennyi fél egyetértett abban, hogy ez az alapvető élelmiszerek piacának önszabályozását jelenti, és az kereskedelmi láncok ezáltal kötelezettséget vállalnak arra, hogy nem növelik 13 alapvető élelmiszer árrését. Ez nem azt jelenti, hogy ezek nem drágulnak tovább, hanem azt, hogy a további nyereségről lemondanak a kereskedelmi láncok.

A lista tizenhárom olyan élelmiszert tartalmaz, amelyek árréséért a kereskedők felelnek:

sertéssonka, bontott csirke, sertésvirsli, fehér kifli, gyümölcsjoghurt, kenyér, friss vaj, csirkemell, sajt, M-es méretű tyúktojás, sertéskaraj, tartós félzsíros tej és búzaliszt. A listán eredetileg szerepelt még a szalámi és a tejszín is, ám ezeket végül kihúzták.

Machútová elnök szerint a piaci önszabályzás még mindig jobb megoldás, mintha az állam mesterségesen avatkozott volna be, ráadásul a világjárvány, az infláció és a háború együttese mindenkit érint. „Egy ilyen helyzetet egyetlen kereskedő sem használhat ki arra, hogy indokolatlanul árat emeljen,” mondta, hozzátéve, hogy a kereskedők pontosan teljesíteni fogják kötelezettségvállalásukat.

Krajčovič megjegyezte, hogy az állam és a kereskedők érdeke azonos: a lehető legnagyobb mértékben csillapítani az inflációt. Úgy véli, hogy az infláció a lehető legrosszabb időszak az árrés mesterséges növelésére, emellett erős versenykörnyezetet teremt, amely bizonyos mértékig megakadályozza, hogy az árak tovább emelkedjenek.

Vlčan tárcavezető elmondása szerint a megállapodás nem zárja ki teljesen az árak emelkedését, a kereskedők költségei ugyanis az energiaárakkal párhuzamosan növekedhetnek. A miniszter biztosította a jelenlévőket, hogy az állam továbbra is különös érzékenységgel figyel a szociálisan hátrányos helyzetű állampolgárokra. A megállapodás egészen visszavonásig, ill. a rendkívüli helyzet beszüntetéséig marad érvényben. „A megállapodás a szlovák társadalom érettségét bizonyítja, amely ilyen kritikus helyzetekben is képes megérteni, mi a fontos,” zárta a miniszter, hozzátéve, hogy a kereskedők azt is jelezték, hogy egy időre képesek további nyereségről lemondani mások javára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.